• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een slecht seizoen voor patiënten met depressie (deel 2)

Een slecht seizoen voor patiënten met depressie (deel 2)Vorige week hebben we gezien dat depressie een organische component heeft, maar dat men ook een bepaald profiel van depressieve personen kan schetsen. Zo kunnen de eerste symptomen worden opgespoord en kan dadelijk een arts worden geraadpleegd.

Depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Depressieve mensen zijn droevig, teneergeslagen, afgemat en eerder pessimistisch. Niets wat hen vroeger vreugde bezorgde, interesseert hen nog. Een fervent schaker die niet meer wil schaken, een vrouw die dol is op haar vriendinnen, slaat al weken alle uitnodigingen af…

Apathisch of hyperactief

Dat progressieve verlies van belangstelling gaat vaak gepaard met eetlust- en/of slaapstoornissen. Depressieve mensen zijn soms ook apathisch of integendeel hyperactief en prikkelbaar. Ze kunnen ook angstig zijn of klagen over pijn, maar de pijn is niet te wijten aan een bepaalde aandoening. In het begin vertonen ze soms een verminderde eetlust, maar sommigen ontwikkelen een boulimie (geeuwhonger). Al die symptomen treden tegelijkertijd op. Het betreft eerder een trage evolutie. De symptomen kunnen ook discreet blijven en soms verbergen de patiënten ze voor hun omgeving. Het meest dramatische gevolg van een depressie is zeker zelfmoord.Depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het zijn mannen die het vaakst zelfmoord plegen! De omgeving moet dus goed letten op gedragsveranderingen. Maar soms verandert het gedrag niet. Men moet zich dan ook niet schuldig voelen. Depressieve personen moeten zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Verschillende behandelingen

De arts kan aandachtig luisteren naar de problemen van de patiënt. Hij kan ook een antidepressivum voor een korte duur voorschrijven. De behandeling moet immers na enkele weken worden geëvalueerd. Soms werken antidepressiva vrij traag. Het is zeer belangrijk de behandeling die de arts heeft voorgeschreven, voort te zetten en de dosis niet op eigen initiatief te verhogen. De WGO heeft richtlijnen opgesteld met betrekking tot de behandelingsduur.De behandeling moet minstens 6 maanden na het verdwijnen van de symptomen worden voortgezet. Over het algemeen verminderen de symptomen na 6 weken behandeling. De behandeling zal dus minimaal ongeveer 7,5 maanden duren. Een dergelijke langdurige behandeling wordt aangeraden om een terugval (of recidief) en een evolutie naar chronische depressie te voorkomen.Belangrijk is ook een begeleiding door een psychotherapeut, een psycholoog of een psychiater. Ook wat betreft, kan de arts u adviseren.In sommige gevallen, zoals bij seizoengebonden depressie, wordt een behandeling gegeven die bestaat in het dragen van een helm met een sterk licht.Soms volstaan enkele dagen behandeling, maar de helm moet vaak langer worden gedragen. Eens te meer, mag men zich niet laten ontmoedigen.

Een niet of slecht behandelde depressie kan gevolgen hebben voor het familiale en het sociale leven en de gezondheid. Daarom moet een depressie zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld.

Artikel gepubliceerd door op 01/10/2002

Bronnen: Belgische Liga voor Depressie a href="http://www.similes.be" target="_blank">Similes

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Alles weten over een depressie

 • Een depressie is een psychische stoornis die gerekend wordt tot de stemmingsstoornissen. Deze stoornissen worden ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating