• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Een propere hond en een proper huis: een kwestie van opvoeding!

Een propere hond en een proper huis: een kwestie van opvoeding! We verwachten van onze huisdieren dat ze lief, trouw en beschikbaar zijn. Maar er is nog aan andere kwaliteit die essentieel is om harmonieus samen te leven met onze troeteldieren: netheid.

Een bevuild tapijt, stank in huis, bevlekte zetels, … Ook al bent u dol op uw hond en verdraagt u er oneindig veel van, dergelijke frequente situaties zijn moeilijk te aanvaarden!

Tot de leeftijd van twee weken doet een pup zijn kleine en grote boodschap dankzij een reflex die wordt opgewekt als zijn moeder zijn anaal-genitale streek likt. Na die periode doet hij alleen en spontaan zijn gevoeg. Honden zijn geconditioneerd om zich te ontlasten daar waar ze de geur ruiken van hun vroegere ontlasting (we kunnen het vergelijken met de fameuze Pavlov-reflex). Op die manier kunnen ze hun hok altijd netjes houden. Vanaf drie weken verlaten de kleintjes immers het nest om "pipi" en "kaka" te doen. Vandaar dat het baasje heel zijn huis moet voorstellen als een hok, zodat zijn hond alleen buiten zijn behoefte doet.

Gewoonten die u moet kennen

Om uw pup de basisregels van netheid te kunnen bijbrengen, moet u eerst zijn gewoonten kennen. Een pup doet meestal zijn gevoeg na de maaltijden (waarvoor een vast tijdsschema vereist is), na rustpauzes en na "speelsessies". Hij snuffelt rond, op zoek naar een plek die naar uitwerpselen ruikt. Op dat moment moet u hem naar buiten brengen. Het probleem is alleen dat pups overdag elk uur hun boodschap moeten doen en 's nachts om de 3 à 4 uur. Het spreekt vanzelf dat dit van u een grote beschikbaarheid vergt! De beste oplossing om 's morgens onaangename verrassingen te vermijden, is de pup in uw kamer laten slapen. Dan hoort u als hij begint te huilen en kunt u hem tijdig naar buiten brengen.

In de praktijk

Tot 2 maanden moet de pup zijn behoefte kunnen doen binnenshuis, maar dan alleen in zijn "toiletten". Deze plekken - het kan bijvoorbeeld om een grote kattenbak gaan - moeten minstens één meter verwijderd zijn van de rustzone. Beperk de beschikbare ruimte voor uw pup als u niet thuis bent. Op die manier zal hij makkelijk de geschikte zone terugvinden. Bent u thuis, let dan aandachtig op de signalen die erop wijzen dat hij dringend moet (op de grond snuffelen, de typische defecatiehouding aannemen), en breng hem onmiddellijk naar zijn toilet als hij dat zelf niet vindt! Een pup moet, vóór hij drie en een halve maand oud is, buiten zijn behoefte leren doen. Laat hem vanaf dan zoveel mogelijk uit en beloon hem als hij daarin geslaagd is. Wacht tot hij "bevrijd" is om ermee te gaan wandelen of te spelen.

Artikel gepubliceerd door op 10/08/2004

Vindt u het artikel interessant?