Een pleister om voedselallergieën op te sporen

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Allergie staat 4de op de lijst van wereldplagen van de WGO. 8 % van de Belgische kinderen zou aan een voedselallergie lijden, een cijfer dat de komende tien jaar nog zou verdubbelen.

PUB

Een voedselallergie is moeilijk op te sporen bij kinderen, maar kan ernstige gevolgen hebben, zowel qua beperkingen als wat de eventuele medische complicaties betreft (reflux, diarree, constipatie, eczeem, groeiachterstand, …).

Gemakkelijker opspoorbaar

De huidtests die momenteel gebruikt worden om voedselallergieën op te sporen bij kinderen, zijn niet gebruiksvriendelijk en kunnen bovendien alleen uitgevoerd worden door allergologen in het ziekenhuis. Om dat probleem op te lossen, ontwikkelde dokter Pierre-Henri Benhamou*, een Franse pediater, de zogenaamde E-patch, een gestandaardiseerde pleister om voedselallergieën gemakkelijker te kunnen opsporen bij kinderen. De E-patch is een gebruiksklare, gemakkelijk te interpreteren pleister waarbij de diagnose al 48 uur na het aanbrengen kan worden gesteld, zonder dat daarbij andere handelingen nodig zijn. Er komt geen lijm of oplosmiddel aan te pas, en alle werkzame bestanddelen komen rechtstreeks vrij op de huid, zonder kans op interactie tussen de verschillende allergenen. De interpretatie kan onmogelijk tot verwarring leiden. De E-patch is transparant, waardoor de arts de huidreacties van de patiënt in real time kan volgen en dus de allergenen kan onderscheiden die een onmiddellijke of vertraagde reactie veroorzaken. De E-patch is eenvoudig te gebruiken, zowel door allergologen als door kinderartsen en huisartsen. De tests worden voorgeschreven door de dokter, aangebracht door de ouders en 48 uur nadien geïnterpreteerd door de voorschrijvende arts. Daardoor kunnen allergieën gemakkelijker opgespoord worden en kunnen de nodige preventiemaatregelen genomen worden, zonder gebruik te moeten maken van gespecialiseerde structuren (die worden voorbehouden voor moeilijke gevallen). De pleister biedt ook aanzienlijke economische voordelen. Het systeem is bovendien kindvriendelijk, en er kan sneller gestart worden met aangepaste behandelingen, waardoor hinderlijke aandoeningen vermeden worden. In een eerste fase zullen er 2 types E-patches ontwikkeld worden. De Monopatch Melk is bestemd voor zuigelingen en dient om koemelkallergie op te sporen. De Multipatch bevat 5 van de meest voorkomende voedselallergenen: tarwe, maïs, melk, soja en eieren. Deze allergenen veroorzaken tal van ziekten bij kinderen, zoals eczeem, chronische diarree en constipatie.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/07/2003 - 00h00 Persdossier Altran, 19 juni 2003. *Dokter Pierre Henri Benhamou kreeg voor zijn E-patch de prijs 'Innovation Technologique et Petite Enfance' ('Technologische Innovatie voor Jonge Kinderen') van de Franse Altran-stichting.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Koemelkallergie: diagnose en behandeling Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

Allergie voor de proteïnen van koemelk is de meest voorkomende voedselallergie. 2 tot 3% van de kinderen jonger dan een jaar lijden eraan, maar dit cijfer ligt lager dan de werkelijke incidentie omdat het probleem soms moeilijk kan worden gediagnosti...

Voedselallergie: opgelet voor verzorgingsproducten! Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Bij allergische kinderen is het vaak niet voldoende om het voedselallergeen in kwestie te bannen. En met reden, want deze allergenen houden zich ook schuil in lotions en andere reinigingscrèmes. We denken hier in de eerste plaats aan zachte amandelol...

Eczeem: te veel hygiëne? Gepubliceerd op 20/03/2012 - 10h51

In de industrielanden stijgt de incidentie van eczeem sinds een 30-tal jaar. Net zoals voor allergie in het algemeen wordt daarbij een beschuldigende vinger uitgestoken naar “te veel hygiëne ”.

Kort praktisch overzicht van de voedselallergieën Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h28

Een allergie is een overdreven reactie van ons afweersysteem op een stof (of allergeen) zoals pollen, mijten, schimmels, haren en vaak ook voedselwaren. De allergische reactie kan zich op veel manieren uiten: roos, huiduitslag, misselijkheid, diarree...

Meer artikels