• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een pak voor de broek verhoogt de agressiviteit

Een pak voor de broek verhoogt de agressiviteitMen hoort wel eens beweren dat een kind af en toe een pak voor de broek geven, geen kwaad kan als het verdiend is. Maar is dat wel waar? Een recent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat lijfelijke straffen de agressiviteit van de kinderen alleen maar verhogen.

Lijfelijke straffen verhogen de agressiviteit van de kinderen


Over de rol van lijfelijke straffen bij een normale opvoeding wordt al talrijke jaren gediscussieerd. Een groep onderzoekers heeft zich onlangs gebogen over de impact van deze lijfelijke straffen op de agressiviteit van de kinderen (1). Het team baseerde zich op een in de Verenigde Staten uitgevoerd onderzoek, waarbij duizenden zogenaamde 'kwetsbare' gezinnen betrokken waren. Het ging om gezinnen uit de grote steden, met een hoog risico op armoede en huwelijksproblemen. De resultaten van de studie zijn zeer duidelijk: de kinderen die regelmatig lijfelijke straffen ondergaan (meer dan tweemaal per maand), zijn meestal ook de kinderen die zich enkele jaren later het meest agressief gedragen: vechtpartijen, wreed gedrag, aanrichten van vernielingen, enz.

Een mening die reeds vrij verspreid is


Dit nieuwe onderzoek over lijfelijke straffen bevestigt wat talrijke kinderpsychologen en kinderartsen al een tijdje beweren. Het sluit eveneens aan bij de bevindingen van eerdere studies. Zo werd enkele jaren geleden aangetoond dat kinderen die op zeer jonge leeftijd geconfronteerd worden met lijfelijke straffen 'probleemkinderen' worden wanneer ze naar school gaan (2). Volgens Yapaka, een Belgisch programma ter preventie van kindermishandeling, "is iedereen het eens om te erkennen dat lijfelijke straffen geen goede oplossing zijn om een kind te helpen opgroeien".

Artikel gepubliceerd door op 19/04/2010

Bronnen: (1) Catherine A. Taylor et al., Pediatrics, mei 2010. (2) Slade, E. et al., Pediatrics, mei 2004

Vindt u het artikel interessant?