• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit...

Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit... En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

Iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn, maar toch eten we er te weinig. Zo luidt de belangrijkste boodschap van de enquête die Knorr eind 2004 uitvoerde bij 1.000 Belgen, naar aanleiding van de lancering van een nieuw product. We zijn ons bewust van het probleem en toch doen we er niets aan. Hoe komt dat? Laten we de even de resultaten analyseren van de enquête van het studiebureau Alter Echo.

Veel te weinig!

Eén op de vijf personen geeft grif toe nooit fruit te eten. De gemiddelde consumptie bedraagt ongeveer iets meer dan één stuk fruit per dag: ongeveer 50 % van de ondervraagden houdt het bij één stuk fruit, 21 % eet er twee. Er is geen enkel significant verschil tussen de Gewesten, ook al eten de Walen toch een "ietsje" meer fruit. Leeftijd heeft een invloed op de consumptie: 55+-ers eten meer dan één stuk fruit per dag, terwijl jongeren onder de 24 daar flink wat moeite mee hebben. En mannen zijn kleinere fruiteters dan vrouwen (21,8 % is "geheelonthouder", tegen 15,4 % van de vrouwen). Wat de voorkeur betreft, blijven de grote klassiekers de ranglijst aanvoeren: appelen, bananen, mandarijnen, sinaasappelen en aardbeien. Hetzelfde geldt voor groenten. De gemiddelde consumptie schommelt rond de vijf eetlepels (ongeveer 150 g), maar bijna één op de twee Belgen houdt het bij nauwelijks 90 tot 150 g per dag. We zitten hier veraf van de huidige aanbevelingen van de WGO, die meer dan 400 g groenten en fruit per dag (ongeveer vijf porties) aanraadt, en dat op basis van de wetenschappelijke gegevens uit kankerpreventiestudies. Ook hier zijn er weinig verschillen per Gewest. De kleinste eters vinden we in de groep 25-34 jaar. Tomaten scoren het best, gevolgd door wortelen, sla, witlof, champignons en bloemkool.

Geen tijd!

Volgens de studie is bijna 70 % van de Belgen zich ervan bewust dat ze te weinig groenten en fruit eten! Een vrij onthutsende vaststelling, en ook hier worden de klassieke drogredenen bovengehaald: tijdsgebrek (31 %), beperkte bewaartijd (23,5 %) en het seizoensgebonden karakter (20,3 %). Tijdsgebrek wordt vaker (36,2 %) aangehaald als reden in Brussel dan in Wallonië (27,5 %) en zelfs in Vlaanderen (32,1 %). Vreemd genoeg verschuilen echter vooral mensen zonder kinderen en singles zich achter dit excuus. Ook de smaak en de korte bewaartijd spelen mee.

Artikel gepubliceerd door op 15/02/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating