Halitose, meestal 'slechte adem' genoemd, is een vrij frequent probleem: 15 % van de volwassenen heeft er last van; bij senioren ligt dat percentage nog hoger.
De oorzaken lopen uiteen en sluiten elkaar niet noodzakelijk uit.
Laten we kijken naar de oorzaken en op zoek gaan naar de oplossingen.
Intra-orale oorzaken
Als u uw tanden niet of niet op de juiste manier poetst, hopen de bacteriën zich op. Zij vormen de zogenaamde tandplaque, en als die mineraliseert, ontstaat er kalk.
De bacteriële plaque veroorzaakt een pijnloze tandvleesontsteking, bloedingen en
een slechte adem. Er ontstaat gingivitis.
Die kan alleen genezen met een mechanische behandeling: een grondige poetsbeurt, gebruik van tanddraad om de ruimte tussen de tanden te reinigen en de tongrug schoonmaken (eventueel met een tongschraper).
Bovendien moet u voldoende water drinken, om de speekselproductie te stimuleren en geen droge mond te krijgen.
Hier volgen enkle tips voor het maskeren van een slechte adem te maskeren.
- Kauwgom gebruiken zonder suiker.
- Vruchten- of tomatensap drinken om de pH van het speeksel te verminderen, waardoor de slecht geurende moleculen beter oplossen in het speeksel.
Handig te weten
Niet-behandelde gingivitis ontaardt in parodontitis, waarbij er zich bacteriezakjes vormen tussen de tanden en de tanden loskomen en eventueel zelfs uitvallen. De woekering van bacteriën in de mond veroorzaakt een slechte adem. Parodontitis wordt meestal chirurgisch behandeld.
Sommige voedingsmiddelen geven een slechte ademe
Sommige voedingsmiddelen met een sterke smaak kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem!
Het is een bekend feit dat u beter geen knoflook kunt eten als u vervcolgens nog een romantische date heeft!
Naast knoflook veroorzaken de volgende voedingsmiddelen een slechte adem:
- Prei
- Bieslook
- Echalot
- Ui
Uit grootmoeder's keuken: als u het knoflookteentje doormidden snijdt en de kiem er uithaalt, is het grootste gevaar geweken!
Als u al een slechte adem heeft zijn er verschillende oplossingen:
- Kauw wat blaadjes peterselie
- Kauw op zaadjes van venkel, cardamon of anijs
- Zuig op een kaneelstokje
Breath Malodor: a step-by-step approach, Daniel van Steenberghe, Quintessence Books, Copenhagen, 2004.