Een nieuwe verwikkeling van diabetes: vroege menopauze?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
-A +A

Type 1 (insuline-afhankelijke) diabetes veroorzaakt ook bij vrouwen tal van typische stoornissen. Vrouwen met diabetes zijn vaak reeds wat ouder als ze hun eerste maandstonden krijgen, ze vertonen vaker onregelmatige cycli en lopen waarschijnlijk ook meer kans op osteoporose.

PUB

Een nieuwe studie laat uitschijnen dat vrouwen met diabetes vroeger in de menopauze gaan. Deze Amerikaanse studie werd uitgevoerd bij 143 vrouwen met type 1 diabetes, 186 van hun zussen zonder diabetes en 160 niet-verwante controlepersonen. De studie bevestigt dat de eerste regels wat later optreden bij vrouwen met diabetes (gemiddeld 1 jaar, nl. 13,5 jaar in plaats van 12,5 jaar) en dat 46% van de diabetespatiënten onregelmatige cycli vertoonde vóór de leeftijd van 30 jaar tegen 33% van de controlepersonen.

Een 6 jaar kortere vruchtbare periode!

De auteurs stellen ook vast dat vrouwen met diabetes gemiddeld op de leeftijd van 41,6 jaar in de menopauze gaan, hun zussen op de leeftijd van 49,9 jaar en de controlevrouwen op de leeftijd van 48 jaar. De vruchtbare periode is dus 6 jaar korter, 30 jaar in plaats van 36 jaar. Dat heeft tot gevolg dat de vruchtbare periode 17% korter is. Dat is dus een belangrijke verwikkeling van diabetes die nog nader moet worden onderzocht.

Als we een inzicht krijgen in het onderliggende mechanisme, kunnen we dat fenomeen misschien bestrijden.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van harte naar het werk Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Een studie komt met onrustwekkende resultaten over de gezondheid van hart en bloedvaten van de doorsnee werkende Belg. 80% van de werkende mannen en vrouwen van 30 en meer zou er alle belang bij hebben om eens naar een arts te stappen.

Geboorte in oktober, laattijdige menopauze... Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Volgens de resultaten van een Italiaanse studie heeft de maand of het seizoen van de geboorte een invloed op de leeftijd waarop de menopauze begint. Zo zit er tussen vrouwen die in maart geboren zijn en die die in oktober geboren zijn een verschil va...

Meer artikels