• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een nieuwe insuline met een beter voorspelbaar effect

Een nieuwe insuline met een beter voorspelbaar effect1 Belg op 20 heeft diabetes. Vroeg of laat zullen de meeste van deze personen een insulinebehandeling nodig hebben. Sedert 1 november is insuline detemir beschikbaar en in ons land terugbetaalbaar voor mensen met type-I-diabetes. Deze behandeling heeft een dagelijks beter voorspelbaar werkingsprofiel.

Een groter levenscomfort

Het grote probleem van een insulinebehandeling is de geringe voorspelbaarheid van de werking: wanneer na de injectie zal het product precies beginnen werken? Dit gebrek aan voorspelbaarheid maakt de behandeling van diabetes nog moeilijker voor de patiënt en de arts, omdat deze situatie gepaard gaat met onvoorspelbare hypoglycemie, te hoog suikergehalte, gewichtstoename… Er is echter een nieuwe insuline met verlengde werking - insuline detemir - voor de behandeling van insulinedependente type-I- en type-II-diabetes, die een betere dagelijkse glycemiecontrole mogelijk maakt zonder ongewenste gewichtstoename. Sedert 1 november is dit geneesmiddel beschikbaar en terugbetaalbaar voor type-I-diabetes.

Een grotere werkingsstabiliteit

De grote schommelingen in de werking van de ene dag tot de andere bij dezelfde patiënt is een ernstig probleem bij de insulinebehandeling. Dit fenomeen is vooral uitgesproken met basale vormen van insuline die een lange werkingsduur hebben. Ze zorgen voor grote schommelingen in het suikergehalte in het bloed: naar beneden met het risico van hypoglycemiecoma in enkele minuten tijd of naar boven met op lange termijn het risico van potentieel invaliderende risico's voor de ogen, de nieren, de zenuwen enz. Insuline detemir heeft een 2 tot 3 keer grotere werkingsstabiliteit die bijgevolg ook voorspelbaar is, wat crises en zelfs coma door plotselinge daling van de suikerspiegel aanzienlijk doet dalen, zodat een duidelijke verbetering van het levenscomfort van deze patiënten en hun omgeving wordt teweeggebracht.

Artikel gepubliceerd door op 08/11/2005

Bronnen: Persbericht 'Een nieuwe insuline beschikbaar en terugbetaald in België vanaf 1 november 2005', Novo Nordisk, 21 oktober 2005.

Vindt u het artikel interessant?