Een nieuwe behandeling tegen borstkanker: 43 % minder kans op recidives

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

Volgens een recente studie is er een belangrijke doorbraak in de behandeling van borstkanker. Zo liepen vrouwen die letrozol kregen, een hormonale behandeling, bijna de helft minder risico om te hervallen dan de vrouwen in de placebogroep.

PUB

Uit een internationale klinische studie (waaraan ook België meewerkte) blijkt dat menopauzale vrouwen die een vroegtijdig ontdekte borstkanker hebben overleefd en na een vijf jaar durende hormonale behandeling met tamoxifen overschakelden op letrozol, 43 % minder risico liepen om te hervallen dan patiëntes in de placebogroep. 132 vrouwen in de placebogroep recidiveerden, tegen slechts 75 in de groep die letrozol kreeg. De onderzoekers stelden ook een vermindering vast van het aantal sterfgevallen door borstkanker: 17 vrouwen in de placebogroep, tegen 9 in de letrozolgroep. Gezien de positieve resultaten werd de studie vroegtijdig stopgezet en stelden de onderzoekers aan de vrouwen in de placebogroep voor om eveneens de letrozolbehandeling te volgen.

Tamoxifen wordt gebruikt om borstkankerrecidives te voorkomen bij menopauzale vrouwen, maar verliest zijn doeltreffendheid na 5 jaar, wellicht omdat de tumoren resistent worden tegen het geneesmiddel. Helaas hervallen meer dan de helft van de vrouwen na 5 jaar. Deze nieuwe studie doet nieuwe hoop ontstaan, want ze toont aan dat bijna de helft van de recidives en de sterfgevallen die zich voordoen na een tamoxifenbehandeling, zouden kunnen worden vermeden. Letrozol, het hormoon dat in deze klinische test werd gebruikt, vermindert het vermogen van een enzym, aromatase genoemd, om oestrogeen te synthetiseren, dat vaak een belangrijke activator is bij de ontwikkeling van borstkanker. De studie bevestigde dat er zich bij de vrouwen die letrozol namen, minder recidives voordeden in dezelfde borst en er zich bovendien minder nieuwe kankers ontwikkelden in de andere borst en in de rest van het lichaam. De bijwerkingen van letrozol zijn vergelijkbaar met die van de menopauze (warmteopwellingen, gewrichts- en spierpijn), en bleven gering.

Deze resultaten luiden een belangrijke doorbraak in bij de behandeling van borstkanker. Het is immers de meest voorkomende kanker bij vrouwen: bijna 1 op de 12 vrouwen wordt erdoor getroffen. 95 % van alle borstkankers wordt opgespoord na 40 jaar. Borstkanker is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 40 en 55 jaar. Het borstkankerrisico stijgt met de leeftijd, maar stabiliseert zich rond 70 jaar.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00 De Artsenkrant nr. 1554, 5 december 2003
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alcohol verhoogt de kans op borstkanker Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Een glaasje alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 7%. 4% van de gevallen van borstkanker in de ontwikkelde landen zou toe te schrijven zijn aan het gebruik van alcohol. In Groot-Brittannië zouden zo bijna 2.000 gevallen kunnen worden ve...

Borstkanker: de grote vragen Gepubliceerd op 17/10/2011 - 14h50

Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. Borstkanker ontstaat meestal uit de klierlobjes of kanalen van de borstklier. De precieze oorzaak van de kanker is niet bekend, maar men kent wel een aantal risicofactoren.

Meer artikels