• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een nieuwe behandeling tegen borstkanker: 43 % minder kans op recidives

Een nieuwe behandeling tegen borstkanker: 43 % minder kans op recidives Volgens een recente studie is er een belangrijke doorbraak in de behandeling van borstkanker. Zo liepen vrouwen die letrozol kregen, een hormonale behandeling, bijna de helft minder risico om te hervallen dan de vrouwen in de placebogroep.

Uit een internationale klinische studie (waaraan ook België meewerkte) blijkt dat menopauzale vrouwen die een vroegtijdig ontdekte borstkanker hebben overleefd en na een vijf jaar durende hormonale behandeling met tamoxifen overschakelden op letrozol, 43 % minder risico liepen om te hervallen dan patiëntes in de placebogroep. 132 vrouwen in de placebogroep recidiveerden, tegen slechts 75 in de groep die letrozol kreeg. De onderzoekers stelden ook een vermindering vast van het aantal sterfgevallen door borstkanker: 17 vrouwen in de placebogroep, tegen 9 in de letrozolgroep. Gezien de positieve resultaten werd de studie vroegtijdig stopgezet en stelden de onderzoekers aan de vrouwen in de placebogroep voor om eveneens de letrozolbehandeling te volgen.

Tamoxifen wordt gebruikt om borstkankerrecidives te voorkomen bij menopauzale vrouwen, maar verliest zijn doeltreffendheid na 5 jaar, wellicht omdat de tumoren resistent worden tegen het geneesmiddel. Helaas hervallen meer dan de helft van de vrouwen na 5 jaar. Deze nieuwe studie doet nieuwe hoop ontstaan, want ze toont aan dat bijna de helft van de recidives en de sterfgevallen die zich voordoen na een tamoxifenbehandeling, zouden kunnen worden vermeden. Letrozol, het hormoon dat in deze klinische test werd gebruikt, vermindert het vermogen van een enzym, aromatase genoemd, om oestrogeen te synthetiseren, dat vaak een belangrijke activator is bij de ontwikkeling van borstkanker. De studie bevestigde dat er zich bij de vrouwen die letrozol namen, minder recidives voordeden in dezelfde borst en er zich bovendien minder nieuwe kankers ontwikkelden in de andere borst en in de rest van het lichaam. De bijwerkingen van letrozol zijn vergelijkbaar met die van de menopauze (warmteopwellingen, gewrichts- en spierpijn), en bleven gering.

Deze resultaten luiden een belangrijke doorbraak in bij de behandeling van borstkanker. Het is immers de meest voorkomende kanker bij vrouwen: bijna 1 op de 12 vrouwen wordt erdoor getroffen. 95 % van alle borstkankers wordt opgespoord na 40 jaar. Borstkanker is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 40 en 55 jaar. Het borstkankerrisico stijgt met de leeftijd, maar stabiliseert zich rond 70 jaar.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 20/01/2004

Bronnen: De Artsenkrant nr. 1554, 5 december 2003

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating