Een nieuw wapen tegen gastro-oesofageale reflux

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Pyrosis of zuurbranden wordt veroorzaakt door het opstijgen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Als de slokdarm frequent door maagzuur wordt aangevallen, kunnen er zich erosies vormen en kan zelfs kanker optreden.

PUB

Er bestaan twee doeltreffende methoden om dat te voorkomen: regelmatige inname van protonpompinhibitoren (geneesmiddelen die de maagzuurproductie verminderen) en een heelkundige ingreep. Er bestaan verschillende vormen van heelkunde. 96% van de patiënten wordt behandeld met protonpompinhibitoren. Op lange termijn kost de medicamenteuze behandeling uiteindelijk minder dan een heelkundige ingreep. Sommige patiënten die werden geopereerd, moeten op termijn toch nog geneesmiddelen innemen.Maar sommige mensen kunnen niet worden geopereerd en andere kunnen niet doeltreffend met geneesmiddelen worden behandeld.

Eindelijk iets nieuws

Gelukkig bestaat er sinds kort een derde behandelingsmogelijkheid die enkele dagen geleden in het Erasmusziekenhuis (Brussel) werd voorgesteld door Prof. Jacques Devière. Daarbij wordt een soepele biocompatibele hars geïmplanteerd, "ethyleenvinylalcohol" (Enteryx®). Er worden reeds lang proeven gedaan met ethyleenvinylalcohol, onder meer aan het Erasmusziekenhuis.Het behandelingsprincipe is eenvoudig maar de realisatie ervan vergt een zekere behendigheid. De ingreep gebeurt onder endoscopische controle en duurt enkele minuten. De specialist injecteert het product ter hoogte van de overgang tussen de slokdarm en de maag. Enteryx® wordt hard in contact met water. Zodra het in de spuit zit, begint het biopolymeer zich reeds te vormen. Op het einde van de injectie vormt het polymeer een soort mof die de spier die de overgang tussen de slokdarm en de maag afsluit bij het inslikken van voedsel, versterkt.

Afwachten

Voor de patiënt biedt dat duidelijke voordelen. In een verkennende studie in 1999-2000 hebben 15 Belgen de stap gezet; 80% van de patiënten kon de geneesmiddelen verminderen of stopzetten. Wereldwijd werden ongeveer 180 patiënten op die manier behandeld. Ongeveer 70% van de patiënten heeft één jaar later de protonpompinhibitoren stopgezet en 10% heeft de dosis met de helft verlaagd. Hun levenskwaliteit is dezelfde gebleven. Er komen weinig complicaties, zelfs na 3 jaar follow-up.Toch mogen we niet te vroeg victorie kraaien. Die bemoedigende resultaten moeten immers nog bevestigd worden door andere studies. De protonpompinhibitoren kosten de sociale zekerheid veel geld; we zullen dus moeten afwachten welke impact de nieuwe behandeling zal hebben.

En ten slotte moeten nog andere artsen worden overtuigd en opgeleid om de behandeling die ze van hun 'meesters' hebben geleerd, voort te zetten (en te verbeteren).
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00 Persconferentie van J. Devière, Erasmusziekenhuis, ULB, 29/10/2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke geneesmiddelen voor zuurbranden? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbrand en het beste oplossen ? Enk...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels