• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een nieuw wapen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer

Een nieuw wapen in de strijd tegen de ziekte van AlzheimerMemantine is een nieuw geneesmiddel dat de klinische evolutie van de ziekte van Alzheimer vertraagt. Waarschijnlijk zal memantine eind 2002 (in Frankrijk) verkrijgbaar zijn.

Er bestaat tot dusver nog geen enkele behandeling die de ziekte van Alzheimer kan genezen of voorkomen. Er bestaan wel geneesmiddelen die de evolutie ervan kunnen vertragen en een weliswaar bescheiden verbetering geven van de cognitieve functies, zoals de geheugenstoornissen, de dagelijks activiteiten en het algemeen gedrag van de patiënten. Al die farmaceutische specialiteiten (tacrine, donepezil, rivastigmine, galantamine) behoren tot de familie van de "cholinesteraseremmers", d.w.z. preparaten die de beschikbare hoeveelheid acetylcholine verhogen. Acetylcholine is een neurotransmitter die van belang is voor het geheugen en de cognitieve processen en die sterk verminderd is bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.In deze context is memantine een bijzonder interessant geneesmiddel met een heel ander werkingsmechanisme. Memantine werkt namelijk niet in op het cholinerge systeem, maar op het glutaminerge systeem. Glutamaat is een andere neurotransmitter die in een te hoge concentratie voorkomt bij de ziekte van Alzheimer.

Twee belangrijke voordelen

 • Memantine mikt op de matig ernstige tot ernstige vormen van de ziekte, waarvoor tot dusver geen behandeling bestond. De cholinesteraseremmers zijn immers bestemd voor lichte en matige vormen van de ziekte van Alzheimer.
 • Memantine behoort tot een andere therapeutische klasse en kan dus worden gecombineerd met cholinesteraseremmers teneinde hun respectieve effecten te potentiëren.
Memantine wordt in Duitsland reeds een 20-tal jaar gebruikt en werd in mei goedgekeurd voor de Europese markt. Memantine is een product van de laboratoria Lundbeck en zou vanaf maart 2003 in België verkrijgbaar zijn.

Artikel gepubliceerd door op 22/10/2002

Bronnen: Mededeling van Dr. Sylvia Goni, directrice medische aangelegenheden van de laboratoria Lundbeck, 9de Werelddag Alzheimer, 21 september 2002.

Vindt u het artikel interessant?