Een nieuw vaccin tegen urineweginfecties

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Deze idee wint steeds meer veld, als we de onderzoeksresultaten mogen geloven van een Amerikaans team. Dat ontdekte onlangs een middel om het vaginale slijmvlies immuun te maken voor urineweginfecties.

PUB

Elk jaar lijden miljoenen vrouwen aan urineweginfecties. Momenteel bestaat er slechts één antibioticabehandeling om dit frequente en terugkerende probleem te bestrijden. Ze kan niet alleen curatief, maar ook preventief voorgeschreven worden. Antibiotica zijn weliswaar doeltreffend, maar bevorderen helaas schimmelinfecties en leiden tot een verhoogde resistentie. Vandaar dat onderzoekers een procédé ontwikkelden om het vaginale slijmvlies immuun te maken voor infecties. Hun ontdekking draagt de naam "Urovac", een veelbelovend vaccin dat vandaag echter nog in een experimentele fase zit. Hoe dan ook, de eerste resultaten zijn meer dan bemoedigend.

Het vaccin bevat een tiental urinaire ziektekiemen die onschadelijk gemaakt worden door de warmte en heeft de vorm van een zetpil. Het werd getest bij 54 vrouwen met een urinaire infectie die geen profylactische behandeling kregen. In een eerste fase bevestigde de studie de doeltreffendheid, de veiligheid en de toedieningswijze van het vaccin. Vervolgens werden de patiëntes ingedeeld in verschillende groepen, naargelang ze het vaccin kregen toegediend of een placebo. Zes maanden later was ongeveer 56 % van de vrouwen die het vaccin hadden gekregen, verlost van hun infectie, tegen slechts 11 % bij de placebogroep. De auteurs stellen ook vast dat dit soort vaccinatie de duur tussen twee infecties aanzienlijk verlengt: ongeveer 160 dagen, tegen 35 bij de placebogroep. Bovendien werden de bijwerkingen als weinig frequent en miniem beschreven, wat de resultaten des te hoopgevender maakt. Hopelijk wordt het onderzoek voortgezet (fase III-studie) en worden de bemoedigende resultaten bevestigd. Een dergelijk vaccin zou immers heel wat vrouwen kunnen verlichten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00 Uehling D.T. et coll., J. Urol., 170 (3) : 867-869, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Eerste therapeutisch vaccin tegen aids Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

Een wereldprimeur ! Franse onderzoekers hebben het eerste efficiënte 'therapeutisch vaccin' tegen het aidsvirus (HIV) ontwikkeld. Opgelet, het vaccin voorkomt de infectie niet, maar maakt de behandeling minder zwaar.

Meer artikels