• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Een nieuw soort geneesmiddel tegen aids

Een nieuw soort geneesmiddel tegen aids In de Verenigde Staten heeft een nieuw soort geneesmiddel tegen aids onlangs een vergunning gekregen voor het in de handel brengen. Het verhindert dat het virus kan doordringen in de cellen van het organisme. Het product zou de komende maanden ook in België op de markt moeten komen. Helaas in beperkte hoeveelheden en tegen een nooit geziene kostprijs.

Dit nieuwe geneesmiddel wordt door de Roche-laboratoria T20, Fuzeon of enfuvirtide genoemd. Het behoort tot een nieuwe therapeutische klasse, de fusie-inhibitoren. Met andere woorden: het verhindert dat het aids-virus (hiv) doordringt in de cellen, terwijl de andere geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn, veeleer inwerken op de replicatie van het hiv op het ogenblik dat het zich al in de cellen bevindt. Deze specialiteit is bijzonder interessant voor patiënten die al resistent zijn tegen de momenteel beschikbare geneesmiddelen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie die sneller dan gepland gepubliceerd werd op het internet en waaraan 491 patiënten meewerkten die resistent waren tegen de drie klassen antiretrovirale geneesmiddelen. Sommigen kregen T20, samen met een combinatie van drie tot vijf van de meest werkzame antiretrovirale geneesmiddelen (lopinavir, ritonavir en tenofovir), de anderen kregen alleen deze combinatie van antiretrovirale geneesmiddelen.

Vierentwintig weken later bleek dat bij de patiënten in de T20-groep de virale lading gedaald was en hun CD4-cellen (cellen van het immuunsysteem die aangevallen worden door het hiv) verhoogd. Bij de patiënten die alleen antiretrovirale geneesmiddelen kregen, daalde de virale lading weliswaar ook, maar in mindere mate.

Jammer genoeg zal deze behandeling ongetwijfeld duurder zijn dan alle antiretrovirale geneesmiddelen. De kostprijs ervan in Europa wordt momenteel geraamd op 19.000 euro per jaar. Bovendien zal de industrie het moeilijk hebben om voldoende hoeveelheden te produceren van het zuivere werkzame bestanddeel.

In Europa is er momenteel een klinisch onderzoek aan de gang met 250 Franse patiënten. Roche preciseert dat ze gedurende 12 weken na de officiële vergunning voor het in de handel brengen gratis T20 zullen blijven krijgen. Helaas zullen tegen eind 2003 in totaal slechts 1.200 Franse patiënten toegang krijgen tot deze behandeling. De producenten hebben naar eigen zeggen slechts een productiecapaciteit van 15.000 tot 20.000 behandelingen tegen eind dit jaar.

Artikel gepubliceerd door op 01/04/2003

Bronnen: New England Journal of Medicine van 29 mei 2003 (sneller gepubliceerd op het internet dan gepland).

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden