Een naam voor uw hond

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/07/2005 - 00h00
-A +A

Tijdens uw lange vriendschap met uw hond zult u hem talloze keren bij zijn naam noemen. Die naam mag gerust mooi en origineel klinken, maar hou toch ook rekening met enkele praktische aspecten.

PUB

Voor een betere communicatie

Wilt u dat uw viervoeter u snel en gemakkelijk begrijpt, kies dan een naam met weinig medeklinkers en veel klinkers, zodat hij gemakkelijk herkenbaar is en goed in het gehoor ligt. Dat is belangrijk als u hem even uitlaat in de vrije natuur en hem duidelijk en snel wilt terugroepen. Vooral grote honden zijn beter af met een korte, makkelijk uit te spreken naam, zodat u ze doeltreffend tot de orde kunt roepen. Dat komt de openbare veiligheid alleen maar ten goede. Verkiest u een "menselijke" voornaam, loop dan eerst eens het rijtje af van de mensen in uw omgeving. Dat zou immers voor problemen kunnen zorgen als ook de persoon in kwestie aanwezig is wanneer u uw hond roept…

Speciale regel voor rashonden

Hebt u een stamboom gekregen toen u uw hond kocht, dan betekent dit dat het een rashond is. Een stamboom (pedigree) is een officieel document met daarop de herkomst van de hond (ouders, grootouders,…), zijn naam, zijn identificatienummer (tatoeage of elektronische chip), zijn geboortedatum,… Heel wat landen hebben hun eigen "stamboek" met daarin alle honden van het ras in kwestie met hun nakomelingschap. Op die manier willen ze de harmonieuze ontwikkeling van de verschillende hondenrassen bevorderen. Zo werkt België met het zogenaamde L.O.S.H. (Livre d'Origines de la Société Royale de Saint-Hubert, Stamboek van de Koninklijke Maatschappij van Saint-Hubert). Honden die ingeschreven zijn in dit boek, moeten een naam hebben waarvan de eerste letter afhangt van hun geboortejaar. Zo moeten de namen van alle honden die geboren zijn in 2005 en ingeschreven zijn in het L.O.S.H. beginnen met de letter E. Die letter is in elk land verschillend en schuift ook jaar na jaar op met het alfabet. Zwitserland is een uitzondering op die regel: de eerste letter van de naam van rashonden hangt hier niet af van hun geboortejaar, maar van de worp waaruit ze geboren zijn (A voor de eerste worp van de kweker, B voor de tweede enz.).

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/07/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Adopteer uw hond volledig legaal! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De adoptie van een hond is dikwijls een mooie gebeurtenis die het begin markeert van een lang vriendschapsverhaal. Opdat die adoptie een mooie herinnering zou blijven, is het wel nodig de regels en zijn rechten te kennen zodat alles volgens het boekj...

Mijn hond heeft slechte gewoonten! Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Maakt uw lieveling u het leven zuur omdat hij onophoudelijk blaft of alles wat hij in huis vindt, kapot bijt? Deze natuurlijke gedragingen worden heel vaak erger als uw vriend angstig is, wanneer hij zich verveelt of u hem alleen achterlaat.

Meer artikels