Een mooie oude dag voor uw kat

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/10/2006 - 00h00
-A +A

Als uw poes ouder dan 10 jaar is, wordt ze tot het clubje van de "senioren" gerekend. Het is dan raadzaam om een medische check-up te laten doen en haar voedingspatroon aan te passen. Op die manier kunt u haar een rustige oude dag bezorgen, zonder veel problemen.

PUB

De tand des tijds

Alle levende wezens moeten vroeg of laat sterven en dat is voor uw kat niet anders! In de loop der jaren ondergaan de vitale organen onvermijdelijk een verouderingsproces. Zo is chronische nierinsufficiëntie een van de belangrijkste doodsoorzaken bij katten. De aandoening leidt tot een sterkere dorst, braken, bloedarmoede... Ook het hart ondergaat veranderingen; de meest voorkomende bij katten is hypertrofische cardiomyopathie. Het gaat hierbij om een verdikking van de hartspier die kan leiden tot hartinsufficiëntie. Deze ziekte komt het meest voor bij oude katten die lijden aan hyperthyroïdie (overstimulatie van de hartspier door een te hoog niveau aan schildklierhormoon). Ook het gebit van katten kan achteruitgaan door de ophoping van tandsteen op de tanden zelf en onder het tandvlees, en hun gezichtsvermogen gaat met de leeftijd achteruit - vooral ouderdomscataract komt veel voor. Dat verouderen van de organen, dat al dan niet gepaard gaat met een slechtere bloedsomloop in de hersenen, kan het gedrag van uw bejaarde kat veranderen. Ze gaat meer slapen, doet haar behoefte buiten de kattenbak, blijft meer binnen...

Oud worden: niet lijdzaam ondergaan!

U kunt dan wel niet beletten dat uw poes ouder wordt, maar u kunt dat proces wel in de hand houden door haar de gepaste zorgen te geven. Uw dierenarts kan bijvoorbeeld een medische check-up doen om de veroudering van bepaalde organen vroegtijdig op te sporen. Als er iets gevonden wordt, kan het verouderingsproces vertraagd worden door een gepaste behandeling. Dat kan door de voeding van uw kat aan te passen aan haar situatie. Heel wat gespecialiseerde firma's bieden tegenwoordig levensmiddelen aan die ondersteunend werken op bijvoorbeeld de nieren, het hart of de lever van uw vriendje. Er bestaan ook geneesmiddelen die de voortgang van de nier- of hartinsufficiëntie vertragen of die de hyperthyroïdie van uw poes behandelen. Laat de dierenarts ook even kijken naar de tanden van uw kat. Misschien kan hij/zij het tandsteen verwijderen en kan ze zo haar gezonde tanden langer behouden.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/10/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom is uw kat agressief? Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Uw kat krijgt alle aandacht die ze maar nodig heeft en toch bijt en krabt ze u? De eerste stap naar verzoening met uw poes is proberen achter de oorzaak van haar agressiviteit te komen.

Meer artikels