• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Een moestuin om overgewicht tegen te gaan?

Artikel gepubliceerd door op 30/04/2013


Een moestuin om overgewicht tegen te gaan?

Een recente studie heeft aangetoond dat mensen met een stadsmoestuintje minder neiging hebben om overgewicht te kweken dan andere.

Maar hoe komt dat ?

Moestuinen die de gezondheid te goede komen

Het gaat hier om gemeenschappelijke moestuinen, tuinen dus waar verschillende mensen die in de stad wonen en die zelf geen tuin hebben samen een stuk grond delen om groenten en fruit te kweken.
Om het effect ervan op de gezondheid te bestuderen hebben onderzoekers in de Verenigde Staten de mensen die meedraaiden in zo’n programma vergeleken met hun buren - die dus in hetzelfde type omgeving woonden -  en met hun broers en zussen – die dezelfde genetische bagage hebben.

Resultaat : de mensen die een moestuin hebben, lopen minder kans op overgewicht dan de mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en geen tuintje hebben. Hun gemiddelde bodymassindex is ook lager.

Tuinieren is ook goed voor  de voedselkwaliteit

De reden die meteen opkomt, is natuurlijk het feit dat mensen die een moestuin hebben makkelijk toegang hebben tot verse groenten en fruit.
Het feit dat het ook zweet heeft gekost om ze te kweken, is een bijkomende motivatie om ze te eten !

Een groente die in de supermarkt wordt gekocht, blijft maar al te vaak liggen in een hoekje in de koelkast. Maar iets wat we net geoogst hebben nadat het langzaam heeft kunnen rijpen en groeien, krijgt een heel andere waarde. En het smaakt natuurlijk ook nog veel lekkerder!

Wie zijn eigen moestuin heeft, in een gezonde omgeving (ver weg van het autoverkeer en eventuele velden die met pesticiden zijn besproeid), kan ook volledig biologische groenten en fruit hebben als hij dat wil.

Een moestuin houden is ook bewegen !

 

Tuinieren draagt niet alleen bij tot een evenwichtige voeding, het is ook een doeltreffende vorm van lichaamsbeweging.  Het valt onder de "gematigde activiteiten", en daarvan zouden we minstens 150 minuten per week moeten doen.

150 minuten, of tweeënhalf uur dus, is trouwens niet te veel om een moestuin te houden.

Een gemeenschappelijke tuin is wel niet de enige oplossing, maar het is wel een sterke motiverende factor. Een sessie aquagym bijvoorbeeld uitstellen tot later is niet erg. Maar het juiste tijdstip missen om te zaaien, of een te late en dus mislukte oogst is wel zonde !

Kortom, wanneer begint u eraan ? Ook een persoonlijke moestuin biedt natuurlijk al deze voordelen. Maar misschien hebt u de kans niet om bij u thuis te tuinieren. U vindt de lijsten met gemeenschappelijke stadsmoestuinen op de website: http://www.stadsmoestuinen.be/?lang=nl.

Artikel gepubliceerd door op 30/04/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Opgelet voor de reuzenberenklauw!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 6/08/2012 09:58

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Wat voor plant is de reuzenberenklauw? De reuzenberenklauw is natuurlijk niet de enige exotische plant die hier de voorbije eeuwen plots is opgedoken. En het ook niet de enige woekerplant, want ze ...