Een mes dat kankerweefsel herkent

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro, gezondheidsjournaliste op 25/07/2013 - 08h58
-A +A

Een chirurgisch mes genaamd « iKnife » kan het onderscheid maken tussen  gezond weefsel en kankerweefsel. Een veelbelovende ontdekking!

 

PUB

Een operatiemes dat intelligent wordt door een zwakke elektrische stroom

Het iKnife-mes werkt als volgt: op het moment dat er in het weefsel wordt gesneden, wordt er een zwakke elektrische stroom gestuurd waardoor er damp vrijkomt. Die damp wordt dan geanalyseerd. In amper drie seconden krijgt de chirurg zo informatie over het weefsel waarin hij snijdt en weet hij of het gezond dan wel aangetast is. Hij kan dan beslissen om de ingreep voort te zetten en nog meer weefsel weg te nemen, of net niet. Uit de testen blijkt dat de « iKnife » uiterst nauwkeurig analyseert. Dat zou betekenen dat het in de toekomst niet meer nodig zal zijn om tijdens de operatie weefsel voor analyse naar het laboratorium te sturen. En de iKnife zou vooral lokale recidieven kunnen voorkomen die ontstaan omdat de chirurg tijdens de ingreep een klein fragmentje kankerweefsel over het hoofd heeft gezien. Maar het zal nog minstens twee jaar duren voor het operatiemes er is.

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro, gezondheidsjournaliste op 25/07/2013 - 08h58

Science Translational Medecine, 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Baarmoederhalskanker: wat is conisatie? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 12h27

Conisatie is een chirurgische techniek die bij baarmoederhalskanker kan worden toegepast. Bij conisatie wordt het deel van de baarmoederhals waarin de tumor zit, weggesneden. Bij deze chirurgische ingreep kan een stukje weefsel worden weggenomen (bio...

Meer artikels