• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Een mazelenepidemie op komst?

Een mazelenepidemie op komst?

De mazelen zijn terug in ons land! Tijdens de eerste drie maanden van 2011 werden in België 155 gevallen van mazelen geregistreerd, wat dus veel meer is dan tijdens het volledige jaar 2010. Vanwaar die stijging van het aantal gevallen en hoe moeten we reageren?

Mazelenepidemie en vaccinatie: hoe ziet de situatie eruit?

Het mazelenvaccin is sinds 1986 opgenomen in het Belgisch vaccinatieprogramma. Maar om de ziekte echt uit te roeien, moet 95% van de bevolking ingeënt zijn. Daar zijn we echter nog niet in geslaagd. Mazelenepidemieën, die om de twee tot vier jaar terugkeren omdat niet iedereen ingeënt is, zijn zeldzaam geworden en ze treffen minder mensen, maar ze duiken toch nog op.

 

Sommige bevolkingsgroepen niet gevaccineerd tegen mazelen

Wanneer we geconfronteerd worden met een terugkeer van de mazelen, stellen we vast dat sommige bevolkingsgroepen niet gevaccineerd werden. In bepaalde scholen treffen we talrijke ouders aan die ervoor kiezen het vaccin te weigeren. Als één van die kinderen door de mazelen getroffen wordt, zien we het aantal gevallen zeer snel stijgen. Dat is wat dit jaar gebeurt, nadat het voorbije jaar slechts zeer weinig gevallen werden geregistreerd.

 

Bijgewerkt door gezondheidsjournaliste, Marion Garteiser op 26/02/2013
Origineel artikel geschreven door op 27/04/2011

Bronnen: prof. Patrick Goubau, diensthoofd microbiologie in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Kinderen onder twee jaar: welke vaccins?

Vindt u het artikel interessant?