• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Een lagere bloeddruk verlaagt ook het risico op hartfalen

Een lagere bloeddruk verlaagt ook het risico op hartfalen

Arteriële hypertensie wordt ook wel eens de 'stille doder' genoemd omdat ze zo discreet is hoewel ze een zeer belangrijke impact heeft op onze gezondheid. Een reden temeer om onze bloeddruk regelmatig te controleren en om er iets aan te doen als hij te hoog is…

Arteriële hypertensie, een vijand die in ons lichaam huist

De arteriële bloeddruk is de druk die in onze slagaders heerst ten gevolge van de hartslag. We onderscheiden de systolische druk, die gemeten wordt op het ogenblik dat het hart samentrekt (dat is het hoogste cijfer), en de diastolische druk, die gemeten wordt wanneer het hart ontspant tussen twee samentrekkingen. Het interessantste cijfer is dat van de systolische druk. Volgens de artsen is er sprake van een te hoge arteriële bloeddruk  als dat cijfer hoger is dan 14. In dat geval is een behandeling vereist.

 

Welke risico's lopen we in geval van arteriële hypertensie?

Arteriële hypertensie zelf geeft geen symptomen. Daarom is ze ook zo gevaarlijk. Te hoge bloedruk beschadigt inderdaad de bloedvaten en verhoogt het risico op heel wat nog gevaarlijkere aandoeningen:

-       het cerebrovasculair accident (een bloedvat in de hersenen raakt verstopt, waardoor de bloedvoorziening naar een min of meer belangrijk deel van de hersenen verstoord wordt)

-       het hartinfarct

-       hartinsufficiëntie (het hart verzwakt en kan zijn rol van pomp niet meer zo goed vervullen als voordien)

-       oogstoornissen zijn mogelijk.

Hoewel hypertensie meestal discreet is, wordt ze soms toch aangekondigd door hoofdpijn (in de nek en achteraan in het hoofd), een verstoord evenwicht of geheugenverlies.

 

Artikel gepubliceerd door op 31/01/2011

Bronnen: Boggia, J. Hypertension: Journal of the American Heart Association, januari 2011.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten