• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Eén kus kan tachtig miljoen bacteriën verspreiden!

Artikel gepubliceerd door op 18/11/2014

Bronnen: Remco Kort et al., Microbiome, 2014, 2:41, doi:10.1186/2049-2618-2-41.


Eén kus kan tachtig miljoen bacteriën verspreiden!

Het klinkt grappig en beangstigend tegelijk. Toch is het niet noodzakelijk slecht. Kussen kan ook goed zijn, want het versterkt ons immuunsysteem. En dat is niet alles….

Kussen verhoogt de weerstand

Nederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat een kus tachtig miljoen mondbacteriën kan overdragen. Tijdens hun studie werd de mondflora van een twintigtal koppels zorgvuldig geanalyseerd aan de hand van verzameld speeksel. Het resultaat was duidelijk: hoe langer en hoe vaker een koppel kust, hoe meer mondbacteriën ze gemeenschappelijk hebben. Vanaf negen tongzoenen per dag gaat de mondflora van koppels op elkaar gelijken. De onderzoekers gaven vervolgens één persoon van het koppel een speciale cocktail te drinken waarin allerlei soorten probiotische bacteriën zaten, onder meer Lactobacillus en Bifidobacterium. Die zitten ook in yoghurt. Ze vroegen hem of haar daarna om de partner opnieuw te kussen gedurende tien seconden. Tijdens de kus werden tachtig miljoen bacteriën overgebracht bij de partner.

Dat is goed nieuws. Deze overdracht van bacteriën is namelijk niet per se slecht, maar helpt net ons afweersysteem opbouwen.

Andere heilzame effecten van kussen

Een tongzoen activeert een indrukwekkend aantal gezichtsspieren. Die regelmatige stimulering geeft tonus en helpt rimpels tegengaan.
Elkaar zoenen verhoogt ook de speekselproductie. En speeksel houdt de mond en het gebit gezond en helpt cariës voorkomen.
Kussen bevordert ook de afscheiding van tal van hormonen, zoals ocytocine en endorfine, bekend als de gelukshormonen. Kussen is met andere woorden een goede remedie tegen depressies en stress. Kussen is ook heilzaam voor anderen: kinderen van koppels die elkaar vaak kussen en zo laten zien dat ze van elkaar houden, vertonen meer empathie dan andere kinderen en zijn ook gelukkiger.

Artikel gepubliceerd door op 18/11/2014

Bronnen: Remco Kort et al., Microbiome, 2014, 2:41, doi:10.1186/2049-2618-2-41.

Vindt u het artikel interessant?