• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Een jong katje in huis nemen: alle praktische tips

Een jong katje in huis nemen: alle praktische tips

Na rijp beraad hebt u beslist om een katje te adopteren. De komende vijftien jaar zal het aan uw zijde leven: Met deze tips neemt u meteen een goede start!

De lente, het seizoen van de katjes


De lente is de meest geschikte periode voor de adoptie van een katje. In de maanden april en mei worden namelijk de meeste katten geboren. Dat komt omdat de krolsheid bij katten gestimuleerd wordt door het lengen van de dagen en dus door het licht. In februari en maart worden de dagen al langer. In die periode planten ze zich ook voort. De draagtijd bij katten is ongeveer 2 maanden. Dat maakt dat veel kattenjongen in april of mei geboren worden! Als u dit jaar een katje in huis wilt nemen, is dit dus het moment om plannen te maken.

Welke kat kiest u?

De keuze van uw nieuwe troeteldier is belangrijk. Het geslacht van een katje verandert niet veel aan de uitwendige verzorging die het moet krijgen, maar die zorg verschilt wel van het ene ras tot het andere. De meeste kortharige katten van het Europese type vragen geen bijzondere dagelijkse verzorging. Andere katten, zoals Perzische katten, zijn veeleisender. Ze moeten vaak elke dag gekamd worden en ook hun ogen moeten vaak dagelijks gereinigd worden. Hou bij de keuze van uw katje zeker ook rekening met zijn leeftijd. Pasgeboren katjes moeten eerst 10 tot 12 weken bij hun moeder en zussen of broers kunnen blijven. Zo groeien ze goed op en ontwikkelen ze zich optimaal. Bij de adoptie wordt sterk afgeraden om een katje in een dierenzaak te kopen. Vaak is de herkomst ervan niet bekend en zijn ze sociaal onvoldoende opgevoed om goed gezelschap te worden. Het best wendt u zich tot particulieren of een betrouwbare kweker.
Mensen die een kat in huis willen halen, denken meestal automatisch aan pasgeboren katjes. Toch zitten er veel volwassen katten in dierenasiels die dolgraag een adoptiegezin zouden vinden. Als de leeftijd van uw nieuwe kat van geen belang is voor u, kunt u ze ermee helpen!

Artikel gepubliceerd door op 21/02/2012

Vindt u het artikel interessant?