Een implantaat als oplossing voor primaire en secundaire hoofdpijn

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00
-A +A

Een ingeplante neurostimulator zou een hulpmiddel kunnen zijn voor patiënten met chronische migraineachtige hoofdpijn bij wie andere behandelingen niet helpen.

PUB

Hoofdpijn is een heel courant probleem, en er bestaan ook verschillende soorten hoofdpijn. Ze ontstaan meestal tussen 25 en 55 jaar, en zowel de diagnose als de behandeling is moeilijk. Ze leiden vaak tot arbeidsongeschiktheid en hebben dan ook een zware economische impact. Overmatig gebruik van pijnstillers is vandaag de meest voorkomende oorzaak van chronische dagelijkse hoofdpijn.

Migraine in Amerika

De Amerikaanse National Headache Foundation schat dat 28 miljoen Amerikanen, waaronder 70 % vrouwen, last hebben van migraineachtige hoofdpijn en dat het totale aantal ziektedagen door dit probleem jaarlijks ongeveer 157 miljoen bedraagt. Bij heel wat patiënten die meer dan vijftien dagen per maand met hoofdpijn kampen, wordt de aandoening chronisch. De meeste chronische migrainepatiënten hebben baat bij medische maatregelen om aanvallen te voorkomen of te bestrijden. Toch reageren zowat 40.000 Amerikanen niet op de bestaande behandelingen, waardoor ze in aanmerking komen voor een alternatieve behandeling zoals neurostimulatie.

Stimuleren is de boodschap

Stimulatie van de achterhoofdszenuw is een nieuwe techniek om bepaalde vormen van hoofdpijn te behandelen. Ze is geïndiceerd bij secundaire hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn), een kwaal die voorkomt bij 0,4 tot 4,6 % van de Belgische bevolking, meestal vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar, en bij sommige vormen van primaire migraineachtige hoofdpijn. Een neurostimulator stuurt via geïsoleerde elektroden onder de huid elektrische impulsen naar de schedelbasis, vlak bij de achterhoofdszenuwen. Deze techniek zou een goed alternatief kunnen zijn voor de zwaardere chirurgische procedures om chronische migraine te behandelen. De nieuwe behandeling is weinig invasief en houdt geen enkel gevaar in. In België heeft het Pijncentrum van het AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas onder leiding van dr. Van Buyten al veel ervaring met deze techniek. Momenteel verricht het bijkomende studies over het specifieke effect van dit implantaat op het centrale zenuwstelsel.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00 Persbericht "Un neurostimulateur testé contre les migraines chroniques" ('Test van een neurostimulator tegen chronische migraine'), Medtronic, oktober 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine: een stand van zaken Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en dus een zware weerslag kan hebben op het sociale leven. De meeste patiënten worden nu behandeld, zodat de aanvallen minder ernstig zijn. Maar de recente en efficiëntste geneesmiddelen worden no...

Gevaar voor ijsjeshoofdpijn Gepubliceerd op 10/03/2017 - 11h45

Nee, dit is geen grap. Alleen al door ijsjes te eten krijgen flink wat jongeren een 'ijselijke' hoofdpijn. Vooral in de zomer maar ook daarbuiten. En jongeren die gevoelig zijn voor migraine, lijden er vaker aan.

Goed nieuws voor migrainepatiënten Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h13

Bij mensen die last hebben van migraine en intense hoofdpijn , worden letsels waargenomen ter hoogte van de microbloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Een recente Franse studie heeft nu echter aangetoond dat deze letsels niet leiden tot een...

Meer artikels