Dr. Catherine Solano

Een hypochonder vergalt zijn leven uit schrik het te verliezen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 13/11/2007 - 00h00
-A +A

Hypochondrie is de innerlijke overtuiging van sommige mensen dat zij aan een of andere ziekte lijden, terwijl artsen onmogelijk iets kunnen vinden. Molière had het al over "le malade imaginaire", de ingebeelde zieke. Maar als die ziekte ingebeeld is, waarom is het dan zo moeilijk om ermee te leven?

Een hypochonder leeft samen met de angst

De ziekte is misschien ingebeeld, maar de angst is effectief aanwezig en zelfs in zeer hoge mate. Een hypochonder heeft schrik: de schrik dat hij pas een ernstige ziekte heeft opgelopen die nog niet opgespoord kan worden, de schrik dat de arts incompetent is en de ziekte niet ontdekt, de schrik dat men pas te laat inziet dat het inderdaad ernstig was, de schrik dat elk symptoompje een bewijs kan zijn van een ernstige ziekte. Hoofdpijn: zou het geen aneurysma zijn die op barsten staat? Of een hersentumor? Pijn in de borststreek: zou het een hartinfarct zijn? Of is het misschien longkanker?

De omgeving van een hypochonder uitgeput door de angst van de ander

Leven met iemand die angstig is, is afmattend. Wat vooral slopend is, is het feit dat die angst, zoals alle andere gevoelens trouwens, nooit logisch, nooit redelijk is. Vergeleken met de symptomen, neemt de angst veel te grote proporties aan.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 13/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een persoon die een remissie na kanker beleeft, steunen Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

De diagnose van kanker is moeilijk te aanvaarden en er is tijd voor nodig om het nieuws te verwerken. De behandeling is vaak zwaar en soms agressief. En daarna? Men zou kunnen denken dat het ergste voorbij is. Maar dat klopt niet. De herstelperiode i...

Epilepsie: misvattingen de wereld uithelpen Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Over epilepsie hebben altijd al allerlei vooroordelen en misvattingen bestaan. Epilepsiepatiënten lijden onder die discriminatie. Vandaar dat het belangrijk is om de waarheid over deze ziekte in ere te herstellen.

Anorexia: kan men ervan af geraken? Gepubliceerd op 07/04/2015 - 17h11

Anorexia is een eetstoornis die best wel angst inboezemt. Als we twijfels hebben bij het eetgedrag van een tienerdochter of –zoon, moeten we de juiste vragen kunnen stellen - aan ons en de persoon in kwestie - om anorexia op te sporen en zo snel moge...

Borstkanker: raad vragen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Naast de zuiver technische en medische aspecten van de behandeling hebben vrouwen met borstkanker nog veel andere vragen en ze weten niet steeds tot wie ze zich daarmee kunnen wenden.

Meer artikels