• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Een hersenstimulator voor Parkinsonpatiënten

Een hersenstimulator voor ParkinsonpatiëntenDeze techniek doet bijna alle symptomen van de ziekte van Parkinson verdwijnen. Daarbij wordt in de hersenen van de patiënt een reeks elektroden ingeplant die verbonden worden met een elektriciteitsgenerator, net als bij een hartstimulator (pacemaker).

De ziekte van Parkinson is een vreselijke neurodegeneratieve aandoening die de motoriek verstoort. De patiënt beeft voortdurend, zijn ledematen worden stijf en zijn bewegingen worden trager. In het slechtste geval wordt hij zelfs volledig immobiel. Het is een sluipende ziekte die een zware handicap vormt voor de patiënt, ook al behoudt hij zijn intellectuele capaciteiten. De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een aantasting van de zenuwcellen die een specifieke neurotransmitter produceren, dopamine. Vandaar het idee om de ziekte te bestrijden met Levodopa, een geneesmiddel dat het tekort aan L-Dopa compenseert. Jammer genoeg is dit medicament weinig doeltreffend bij zware patiënten. Vandaar dat de onderzoekers zich zijn gaan richten op hersenstimulatie.

Een delicate chirurgische ingreep

Het gaat hier om microchirurgie waarbij in de hersenen, meer bepaald in de nucleus subthalamicus, een reeks elektroden wordt ingeplant die een doorsnede hebben van 1,3 mm en via een onderhuidse kabel verbonden worden met een elektriciteitsgenerator, precies zoals bij een pacemaker. De elektroden wekken hoogfrequente impulsen op in een zeer kleine en specifieke hersenzone. Het is dan ook een bijzonder moeilijke en delicate ingreep waarbij het aankomt op een paar millimeter. De operatie gebeurt ook "interactief", want de precieze plaats van de minuscule naaldjes hangt af van de reacties van de patiënt onder lokale verdoving. Een dergelijke ingreep kan tot vijftien uur in beslag nemen. Volgens prof. Alim-Louis Benabid van het CHU van Grenoble, die in Frankrijk beschouwd wordt als de vader van de hersenstimulatie, maakt deze techniek het mogelijk om "nagenoeg alle symptomen te doen verdwijnen. De patiënt vindt zijn levenskwaliteit terug en kan ineens weer alles doen: eten, wandelen, naar de bioscoop gaan, dansen, …"

Aanpasbaar en omkeerbaar

De ingreep is niet verminkend, in die zin dat de stroomsterkte gemakkelijk kan worden aangepast. Bovendien is ze ook omkeerbaar, want de elektroden kunnen op elk ogenblik verwijderd worden.

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2003

Bronnen: Houeto J.L. et coll., Subthalamic DBS replaces levodopa in Parkinson's disease: two-year follow-up. Neurology, 60 (1) : 154-5, 2003. Mallet L. et coll., Compulsions, Parkinson's disease, and stimulation. Lancet, 360 (9342) : 1302-4, 2002. Houeto J.L. et coll., Behavioural disorders, Parkinson's disease and subthalamic stimulation. J Neurol. Neurosurg. Psychiatry, 72 (6) : 701-7, 2002. Lagrange E. et coll., Bilateral subthalamic nucleus stimulation improves health-related quality of life in PD. Neurology, 59 (12) : 1976-8, 2002. Pinto S. et coll., Bilateral subthalamic stimulation effects on oral force control in Parkinson's disease. J. Neurol., 250 (2) : 179-87, 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ziekte van Parkinson: oorzaken, behandeling...

 • De ziekte van Parkinson is een frequente ziekte, vooral op oudere leeftijd. De ziekte begint zeer insidieus en wordt ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating