PUBLICITÉ

Een hart voor de artisjok...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

Mei is traditioneel de artisjokmaand. Een kleine, maar tegelijk bijzonder voedzame groente. Laat u dus niet ontmoedigen door de 'moeilijke' bereiding en consumptie, die voor u misschien meer wegheeft van 'eetgymnastiek'...

PUB

Ongeveer 40 kcal per 100 g: de moeite niet van het spreken! Zoals alle groenten is de artisjok caloriearm, ook al bevat hij meer koolhydraten dan gemiddeld (7,6 g per 100 g). Eigenaardig daarbij is dat de helft van die koolhydraten uit inuline bestaat. Deze suiker komt alleen voor in sommige groenten en fruit (aardperen, kardoenen, schorseneren, bananen, look, ui en artisjokken), die daaraan hun typische, ietwat zoetige smaak te danken hebben.

Een buitengewone vezel

Inuline wordt momenteel fel bestudeerd door wetenschappers. Het staat immers vast dat deze zachte vezel interessante gezondheidseigenschappen heeft: hij verbetert de darmtransit, bevordert de bifidusgroei in de darmen en versterkt de opname van mineralen zoals calcium en magnesium. Maar inuline zou nog meer voordelen hebben. Verschillende studies benadrukken dat ze beschermt tegen darmkanker, de afweer wellicht versterkt en zeer positieve effecten heeft op het cholesterol- en triglyceridengehalte. Toch moet die gunstige werking nog bevestigd worden bij de mens. Toch heeft inuline een klein nadeel: overconsumptie kan symptomen veroorzaken zoals een opgezette buik en winderigheid. Tja, wie wind zaait, oogst storm, zegt het spreekwoord…

Vitamines en mineralen naar hartelust

De artisjok is rijk aan mineralen, vooral dan aan kalium en fosfor. Bovendien bevat hij meer calcium dan de meeste groenten, en ook meer magnesium. Ook zijn ijzergehalte mag er zijn, net als zijn gehalte aan koper en jodium, een oligo-element waaraan veel Belgen een gebrek hebben. Alle wateroplosbare vitamines zijn goed vertegenwoordigd, vooral dan vitamine C, vitamine B1, vitamine B3 (of PP) en foliumzuur (of B9). Ten slotte herbergt de artisjok nog kleine hoeveelheden vitamine E en provitamine A (of bètacaroteen).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/05/2005 - 00h00 www.aprifel.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ