Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Een goede nachtrust houdt senioren mentaal fit

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2014 - 11h10
-A +A

Onderzoekers benadrukken dat voldoende slaap, d.w.z. niet te veel en niet te weinig, de geestelijke gezondheid van senioren helpt te bevorderen.

Deze studie bevestigt trouwens dat lezen een beschermende factor is.

Voldoende slaap houdt de intellectuele functies van senioren in stand

Tijdens deze Spaanse studie werden 245 65-plussers gevolgd die bereid waren om vragenlijsten in te vullen over hun levensstijl.

Naast leeftijd en genetische factoren hangt het risico op cognitieve symptomen ook samen met omgevingsfactoren en levensstijl, zoals lichaamsbeweging, slaap en intellectuele activiteiten.

De onderzoekers stellen vast dat ook de slaaptijd een zeer belangrijke rol speelt. Zo verhoogt minder dan 6 uur of meer dan 8 uur slapen, het risico op cognitieve stoornissen met een factor 2,6.

Ook lectuur…

De andere vaststelling van deze studie houdt verband met lezen: personen die weinig lezen, zien hun risico op cognitieve achteruitgang met een factor 3,7 stijgen, tegen slechts 2,5 voor gelegenheidslezers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2014 - 11h10

Rev Invest Clin 2013; 65 (6)  : 500-509, http://www.imbiomed.com.mx/1/1/articulos.php?method=showDetail&id_articulo=100559&id_seccion=6&id_ejemplar=9797&id_revista=2.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seniorengedrag Geüpdatet op 09/07/2007 - 00h00

De meeste senioren voelen zich topfit. We moeten wel erkennen dat zij echt hun best doen en dat zij niet op één inspanning kijken. Zij houden zich aan de afspraken om bepaalde ziekten vroegtijdig op te sporen, zij gaan regelmatig naar de raadpleging...

Een middagslaapje kan echt geen kwaad Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij oo...

Goed nieuws voor migrainepatiënten Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h13

Bij mensen die last hebben van migraine en intense hoofdpijn , worden letsels waargenomen ter hoogte van de microbloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Een recente Franse studie heeft nu echter aangetoond dat deze letsels niet leiden tot een...

Meer artikels