Een gezwollen buik?

Een gezwollen buik? Een gezwollen buik na een maaltijd is een bijzonder onprettig gevoel, zeker als u door de ophoping van darmgassen winden begint te laten (heel gênant trouwens).

Heeft u soms een gezwollen buik?

Oorzaken: nervositeit, stress en te snel eten, maar ook inname van producten die de gisting bevorderen en veel gassen afgeven. Onder meer koolhydraten (pasta, granen), die veel suiker en zetmeel bevatten, peulvruchten, kool, paprika en rauwe groenten in het algemeen. Telkens als we slikken, krijgen we een zekere hoeveelheid lucht binnen. Da's perfect normaal. Maar als dat in te hoge mate gebeurt, zoals bij fastfoodfanaten die hun eten binnenslokken zonder te kauwen, zet de maag abnormaal uit en voelt ze zwaar aan.

Antizwellingstips

Hebt u vaak last van een gezwollen buik, dan kunt u de "schuldige" eetwaren uiteraard beter inperken of schrappen. Geen rauwe groenten meer mogen eten, kan uiteraard frustrerend zijn, maar u kunt ze vervangen door gekookte groenten. Vermijd hoe dan ook gefrituurde gerechten, andere zeer vette gerechten en kruiden. Eet rustig, neem kleine hapjes en praat niet met volle mond. Da's niet alleen een kwestie van beleefdheid, maar vooral van fysiologie: het komt erop aan geen lucht in te slikken. Nog een laatste tip om een opgezwollen buik te vermijden: drink veel water, liefst buiten de maaltijden, maar vermijd gashoudende dranken en alcohol, en gebruik geen kauwgom. Volstaan die maatregelen niet, dan kunt u actieve kool nemen, om de overtollige lucht te absorberen. Andere oplossing: uw darmflora herstellen door yoghurt en andere gegiste melkproducten te eten. Deze melkfermenten zijn ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen. Ook basilicum-, komijn- en venkelthee kunnen een heilzaam effect hebben, net als het opknabbelen van enkele venkelzaadjes na de maaltijd.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten