• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  15 mening
 • Commentaren (0)

Een gezonde vagina móét zuur zijn

Een gezonde vagina móét zuur zijn

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5.

De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten, is het een perfecte plek voor microben, ook al omdat het er warm en vochtig is.

Maar omdat de vagina zichzelf doeltreffend beschermt, is dat niet het geval.

Waar komt de beschermende zuurheid van de vagina vandaan?

In de vagina leven lactobacillen, de Döderlein-bacillen, bacteriën die een suiker van de cellen van de vagina omzetten in melkzuur. Dat is een van de bronnen van de zuurheid.
Bovendien bevat het slijmvlies van de vaginale cellen chloorwaterstofzuur, dat eveneens bijdraagt tot de hoge zuurgraad van de vagina.

Wat is het nut van de zuurte van de vagina?

De zuurheid houdt de kiemen op afstand, kiemen die het zure milieu niet verdragen. Ze voelen zich niet thuis in de vagina en daarom gaan ze er zich er ook niet ontwikkelen.
Bovendien voegt het chloorwaterstofzuur van de vaginale cellen zich bij het waterstofperoxide, een ontsmettingsmiddel dat aangemaakt wordt door de lactobacillen. Samen vormen ze een product dat toxisch is voor microben die seksueel overdraagbaar zijn. Zo vallen ze de kiemen aan die onder meer gonorroe en aids veroorzaken. Het risico op overdracht van soa's ligt dus lager als de vagina in een goede inwendige gezondheid verkeert.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/10/2014
Origineel artikel geschreven door op 20/05/2008

Bronnen: Naar een mededeling van dr. JM Bohbot, voor de IPRAD-laboratoria.

Vindt u het artikel interessant?