• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    5 mening
  • Commentaren (0)

Een gezonde lunch

Artikel gepubliceerd door op 03/03/2011


Een gezonde lunch

De lunch is meestal een broodmaaltijd. Dat is goed, want brood is een belangrijk voedingsmiddel. Kies bij voorkeur volkorenbrood, omdat deze broodsoort rijk is aan voedingsvezels en een meer gevuld gevoel geeft. Neem ruimschoots brood en beleg met een kleine hoeveelheid broodbeleg.

Hartig beleg

Besmeer het brood licht met halvarine. Suggesties voor niet al te vet broodbeleg zijn: magere smeerkaas met sambal of tuinkruiden, 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, ham en natuurlijk groenten en fruit. Fruit of groenten kunnen eigenlijk niet bij een gezonde lunch ontbreken. Gebruik ook eens vis als broodbeleg (sardines, haring, zalm, tonijn, makreel). Dat kan ook vis uit blik zijn. En dit scheelt behoorlijk wat calorieën: Maak een dubbele boterham, besmeer één boterham met beleg, leg er een andere bovenop.

Groenten en fruit bij de lunch

Groenten en fruit passen prima bij de lunch en op het brood. Afhankelijk van het seizoen is het lekker om plakken appel, peer, banaan of aardbeien op brood te doen. En denk naast komkommer en tomaten ook eens aan geraspte wortels, plakjes rode biet, geraspte bleekselderij en reepjes paprika. Meng kwark met gepureerde aardbeien, geraspte appel met rozijnen, kleingesneden sinaasappel of peer met gember.

Zoet beleg

Wissel bij je lunch hartig broodbeleg ook af met zoet beleg. Veel soorten zoet beleg bevatten minder calorieën en verzadigd vet dan hartig beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn calorie-armer. Calorie-rijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta. 

Artikel gepubliceerd door op 03/03/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Frank Fol - De Groentekok, Blog diëtetiek

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Koken voor medailles!

Door Frank Fol - De Groentekok op 10/08/2012 18:36

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Sport en voeding En daar vertrok ik, deze keer naar Biot tegen Antibes in het zuiden van Frankrijk. Voor een 10-tal dagen werd ik de privé-kok van onze top atletiek atleten, in de laatste rechte ...

Leve de etiketten!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 6/03/2012 12:09

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Kleine letters vol belangrijke info Iedereen weet intussen wel dat heel wat producten in onze naaste omgeving niet goed zijn voor onze gezondheid., Onze verzorgingsproducten en eetwaren zijn niet ...

Bijna 1.000 fans vieren samen 10 jaar EXKI

Door Frank Fol - De Groentekok op 4/01/2012 10:07

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Het klikte, de Denk Groenten! - Denk Fruit! filosofie van De Groentekok® overtuigde, en een jaar later was de eerste Exki-Restaurant een feit!Vandaag eind 2011 zijn er 60 Exki Restaurants verspreidt ...