Blog : " Blog diëtetiek "

Een gezonde lunch

Article créé le 03/03/2011 - 10h10 et mis à jour par Lynn De Merlier le 03/03/2011 - 10h26
-A +A

De lunch is meestal een broodmaaltijd. Dat is goed, want brood is een belangrijk voedingsmiddel. Kies bij voorkeur volkorenbrood, omdat deze broodsoort rijk is aan voedingsvezels en een meer gevuld gevoel geeft. Neem ruimschoots brood en beleg met een kleine hoeveelheid broodbeleg.

PUB

Hartig beleg

Besmeer het brood licht met halvarine. Suggesties voor niet al te vet broodbeleg zijn: magere smeerkaas met sambal of tuinkruiden, 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, ham en natuurlijk groenten en fruit. Fruit of groenten kunnen eigenlijk niet bij een gezonde lunch ontbreken. Gebruik ook eens vis als broodbeleg (sardines, haring, zalm, tonijn, makreel). Dat kan ook vis uit blik zijn. En dit scheelt behoorlijk wat calorieën: Maak een dubbele boterham, besmeer één boterham met beleg, leg er een andere bovenop.

Groenten en fruit bij de lunch

Groenten en fruit passen prima bij de lunch en op het brood. Afhankelijk van het seizoen is het lekker om plakken appel, peer, banaan of aardbeien op brood te doen. En denk naast komkommer en tomaten ook eens aan geraspte wortels, plakjes rode biet, geraspte bleekselderij en reepjes paprika. Meng kwark met gepureerde aardbeien, geraspte appel met rozijnen, kleingesneden sinaasappel of peer met gember.

Zoet beleg

Wissel bij je lunch hartig broodbeleg ook af met zoet beleg. Veel soorten zoet beleg bevatten minder calorieën en verzadigd vet dan hartig beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn calorie-armer. Calorie-rijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta. 

Billet initialement publié le 03/03/2011 - 10h10 et mis à jour par Lynn De Merlier le 03/03/2011 - 10h26
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk broodje op kantoor? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 10h57

De lunch wordt op kantoor vaak in alle haast genomen omdat we vooral geen tijd willen verliezen. Maar welk al dan niet zelfgemaakt broodje zal u gezond en fit houden?

Weet u wat te kiezen voor de lunch? Gepubliceerd op 10/02/2016 - 10h44

Het is niet makkelijk om als je werkt tijdens een korte lunchpauze een volwaardige en evenwichtige maaltijd te nemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat u zich moet neerleggen bij een ongezonde lunch . Ook in een broodjeszaak kunt u gezonde keuzes make...

Ontbijt: wat doen we op de boterham? Gepubliceerd op 10/09/2013 - 09h48

Het ideale ontbijt van volwassenen en kinderen vanaf drie jaar bestaat uit een drank, liefst op basis van melk, en een aantal sneetjes brood. Niet uit een min of meer dikke brij van ontbijtgranen dus. Als dat principe eenmaal is ingeburgerd, is de vo...

Een broodje gezond? Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

Steeds meer mensen eten 's middags buitenhuis en kopen snel een broodje . Is dat goed of slecht voor de gezondheid? Bestaat er zoiets als een broodje gezond?

Meer artikels