Eén gerolde sigaret = twee sigaretten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2006 - 00h00
-A +A

Gerolde sigaretten zijn goedkoper, maar ze zijn veel schadelijker dan gewone sigaretten. Vooral jongeren blijken hun sigaretten zelf te rollen. Europese Autoriteiten stellen dat als dit soort tabak als sigaretten te koop zouden worden aangeboden, de verkoop in heel Europa verboden zou zijn.

PUB

Het feit is niet nieuw, maar het kan geen kwaad om het nog eens te herhalen, vooral voor jongeren: sigaretten die je zelf rolt zijn bijzonder toxisch. De Europese campagne 'Help. Voor een rookvrij leven' van de Europese Commissie wil die boodschap duidelijk overbrengen voor 15 tot 30-jarigen. Gerolde sigaretten zijn erg populair bij jongeren omdat ze twee keer minder duur zijn dan verpakte sigaretten. De verkoop van pakjes tabak is dan ook gestegen, van 1,5% in 1991 naar 12,5% in 2004. Elk jaar wordt er zo'n 8.000 ton tabak verkocht, wat goed is voor 10 miljard gerolde sigaretten. Maar die sigaretten zijn bijzonder schadelijk voor de gezondheid en ze ontsnappen aan de reglementering die het maximum teergehalte beperkt tot 10 mg per sigaret. Sommige onderzoeken tonen aan dat een gerolde sigaret van 750 mg 13 à 17% meer teer oplevert in al naargelang de gebruikte blaadjes (van dun tot dik). In 2000 bleek al uit een analyse van het Franse nationale instituut voor consumenten dat de gehalten aan nicotine, teer en koolstofmonoxidestofvan een gerolde sigaret drie tot zeven keer groter zijn dan die van een kant-en-klare sigaret.. Sinds oktober 2004 moeten sigarettenfabrikanten een gezondheidswaarschuwing aanbrengen op de verpakkingen (roken brengt de gezondheid ernstige schade toe, roken veroorzaakt kanker, enz.) en ook de gehalten aan nicotine, teer en koolstofmonoxide op de pakjes roltabak en op verpakkingen met blaadjes om sigaretten te rollen. Meer dan twee derde van de studenten die roken, rollen zelf hun sigaretten. Er zou dringend een reglementering moeten komen om het op de markt brengen van rookwaren die meer dan 10 mg teer per sigaret kunnen bevatten, te verbieden. Meer informatie vindt u op www.help-eu.com.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2006 - 00h00 Europese Commissie, campagne 'Help. Voor een rookvrij leven', www.help-eu.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
seca

Op mijn pakje sigaretten staat meer teergehalte dan op mijn pakje tabak wanneer ik rol op 5.2 mm dikte. ???

PUB
Lees ook
Roken: het psychologisch effect van prijsstijgingen Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

De verkoop van sigaretten daalt, tot tevredenheid van tabaksbestrijders, maar is die tevredenheid wel terecht? Is het aantal verkochte sigaretten een goede indicator voor het aantal verslaafden binnen een bepaalde populatie?

Tabak: de shisha is niet beter ! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken . En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

Meer artikels