Een genetisch correcte baby

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
-A +A

Californische artsen hebben een echte krachttoer uitgehaald: ze zijn erin geslaagd in vitro een genetische baby te verwekken. De moeder, die een gen draagt dat verantwoordelijk is voor een vroege ziekte van Alzheimer, wilde er zeker van zijn dat haar kind geen drager was van het gen en de ziekte dus niet zou ontwikkelen.

PUB

De technieken van medisch geassisteerde bevruchting zijn dermate gevorderd dat de kenmerken van het ongeboren kind weldra niets meer aan het toeval zullen overlaten. In de Verenigde Staten hebben artsen uit California de genen van een eicel kunnen testen vooraleer het in de baarmoeder van de moeder in te planten. De baby werd "in vitro" gemaakt van een eicel en een spermatozoön van de ouders. Maar vóór het in de baarmoeder van de moeder in te planten, werd het DNA van de baby getest.

Een vroege ziekte voorkomen

Die manipulatie was - gelukkig - helemaal geen vorm van eugenetica. Het was immers niet de bedoeling een eitje te selecteren omwille van bepaalde genetische kenmerken die verantwoordelijk zijn voor fysieke of intellectuele eigenschappen. Het was enkel de bedoeling na te gaan of het eitje al dan niet drager was van een afwijkend gen dat verantwoordelijk is voor een vroege ziekte van Alzheimer.Als de ouders de natuur haar gang hadden laten gaan, zou het kind veel risico gelopen hebben om deze genetische ziekte te krijgen. De grootvader langs moeders zijde was er op 42-jarige leeftijd aan gestorven. Ook de moeder draagt het gen van de ziekte. Ze heeft wel geen symptomen, maar dat is waarschijnlijk maar een kwestie van tijd.

Ethische kwestie

De baby is nu 15 maanden oud en perfect gezond. Het kind heeft alle kans om oud te worden, maar het is niet zeker dat de moeder nog lang zal leven. Is het niet totaal onverantwoord een kind te verwekken als men weet dat men het niet zal kunnen opvoeden? Of wijst het op scherpzinnigheid van een moeder die de toekomst van haar kind niet aan het toeval wilde overlaten? De Californische artsen hebben zich uiteraard de vraag gesteld, zonder er evenwel een antwoord op te geven...In dat verband herinneren we eraan dat de Koning Boudewijn-Stichting op 20 april een conferentie houdt met als thema "De mens testen". De dag richt zich tot een zeer breed publiek en zal plaatsvinden in het Sheraton Hotel - Rogierplein (Brussel). Zowel technische als ethische vragen zullen er aan bod komen in een taal die voor iedereen begrijpelijk is. Er zou zelfs worden gezorgd voor simultaanvertaling Nederlands-Frans.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00 Journal of the American Medical Association (JAMA)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Vader worden na chemotherapie, het kan! Geüpdatet op 11/03/2002 - 00h00

Mannen die chemotherapie krijgen voor kanker, zijn vaak steriel. Sommigen vormen echter nog functionele spermatozoa die kunnen worden afgenomen en gebruikt voor in vitro fertilisatie dankzij de ICSI-techniek.

De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Meer artikels