PUBLICITÉ

Een diëtist op uw bord!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/12/2016 - 18h09
-A +A

Is mijn voeding in evenwicht? Hoe kan ik een probleem van overgewicht zo goed mogelijk aanpakken? Ziet de voeding van volwassenen en kinderen er identiek uit? Hoe kom ik tot een goed evenwicht tussen een gezonde en een lekkere voeding? Al die onderwerpen belangen de meerderheid van de Belgen aan, en diëtisten zijn perfect geplaatst om het antwoord op al die vragen te helpen vinden.

PUB

De diëtist, een gezondheidsprofessional

Een diëtist  is een gezondheidsprofessional en maakt deel uit van de paramedische beroepen. Door zijn grondige wetenschappelijke kennis van de voedingsmiddelen is hij de geknipte persoon om u advies te geven over welke voeding het best aangepast is aan uw behoeften. Hij helpt u omgaan met alle situaties waarin de voeding een probleem kan geven, of dat nu overgewicht is, obesitas, ondervoeding, diabetes, voedselallergieën, coeliakie, nierfalen of hypercholesterolemie (te hoge cholesterol).

De Franstalige diëtisten zijn verenigd in de 'Union Professionnelle des gradués en Diététique de Langue Francaise’ (UPDLF), de Nederlandstalige in de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten.

Wat kan een diëtist voor mij doen?

Een diëtist is er om u te helpen een voedingspatroon uit te dokteren dat aangepast is aan uw behoeften. In veel gevallen komt dat neer op het samenstellen van een voeding die u helpt uw conditiegewicht te verwerven. Bij het overgrote deel van de consultaties bij een diëtist is de drijfveer nog altijd de noodzaak of de wens om af te vallen. 
In dat geval bestaat het werk van de diëtist uit twee luiken: enerzijds zal hij u leren welke groepen van voedingsmiddelen er bestaan en welke invloed ze hebben op uw lichaam. Op die manier kunt u de juiste keuzes maken rond uw voeding. 
Er is ook nog een tweede, belangrijke element en dat is de begeleiding van uw "dieet", ongeacht welk dat is. De diëtist zal u namelijk met regelmatige tussenpozen willen terugzien om over uw voeding te praten, om eventueel uw gewicht te controleren, om de gemaakte vorderingen te bespreken of de problemen die u bent tegengekomen te bekijken, enz. 
Die follow-up kan sterk uiteenlopende vormen aannemen. Het kan een eenvoudige opvolging zijn om u te blijven motiveren, maar het kunnen ook diepgaande gesprekssessies zijn rond de gevoelens en sensaties die voedsel bij u wakker maken, of het kan gaan om het opstarten van een programma voor regelmatige lichaamsbeweging, het kan ook stressbeheer zijn, enz. Alles hangt af van welke dingen bij de patiënt gevoelig liggen en welke competenties de diëtist heeft.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 17/05/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/12/2016 - 18h09 "Smakelijk diëten als levenswijze!", persbericht van de VVVD, 29 april 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ