• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Eén dag zonder vlees: waarom niet?

Eén dag zonder vlees: waarom niet?Elke week één dag geen vlees eten: dat is de uitdaging die de Gentenaren vorig jaar zijn aangegaan. Ze staan er wel niet alleen voor, want heel wat mensen overal ter wereld werden eveneens overtuigd door het pleidooi van Paul McCartney. Het doel: minder vlees eten zonder daarom vegetariër te worden.

Eén dag zonder vlees: steeds meer initiatieven


De Gentenaren eten geen vlees op donderdag, de aanhangers van Paul McCartney en zijn beweging op maandag. De bedoeling is uiteraard dezelfde: door te beslissen om één dag per week geen vlees te eten, verminderen we onze consumptie van producten van dierlijke oorsprong met één zevende. Een groot deel van de bevolking overtuigen deze kleine inspanning te doen, is uiteraard gemakkelijker dan proberen om van ons allemaal 'echte' vegetariërs te maken!

Waarom minder vlees eten?


Er bestaan verschillende redenen om minder vlees te eten, zelfs voor diegenen die ongevoelig zijn voor het argument van het dierlijk leed. De eerste reden heeft met de gezondheid te maken: sommige vleessoorten (rundvlees, varkensvlees, alsook alle fijne vleeswaren en gezouten vlees) verhogen het risico op colonkanker. Dezelfde vleessoorten zijn bovendien vaak rijk aan vetten en verhogen dus het aantal tijdens de maaltijd ingenomen calorieën. Het belangrijkste argument tot slot, is dat van het milieu. Vleesproductie is in termen van CO2-uitstoot inderdaad veel 'duurder' dan de productie van dezelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten. Nogmaals, deze redenen volstaan misschien niet om van ons 'echte' vegetariërs te maken, maar één dag per week zonder vlees, dat is gemakkelijk haalbaar!

Artikel gepubliceerd door op 01/03/2010

Vindt u het artikel interessant?