• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Een crèche kiezen: vier vragen die u zich moet stellen

Een crèche kiezen: vier vragen die u zich moet stellen

De baby naar de crèche doen is goed voor zijn sociale ontwikkeling en zijn afweersysteem. Maar hoe moet u de crèche kiezen? Enkele elementen en criteria zoals vervuiling, sociaal contact of vertrouwen kunnen u bij uw keuze helpen.

Is de crèche om te beginnen wettelijk?

Eerst bij wijze van herinnering een element waar u niet omheen kunt: de crèche moet erkend zijn door ONE (de Franstalige organisatie) of door Kind en Gezin (de Nederlandstalige organisatie). Als u in Brussel woont, kunnen de crèches door de ene of door de andere organisatie erkend zijn. Er zijn ook gesubsidieerde crèches of crèches die onder controle staan van die organisaties, maar alleen als ze erkend zijn, zijn ze ook wettelijk in orde. Alle bestaande crèches moeten een vergunning van een van deze organisaties op zak hebben. Die geeft de garantie dat de ruimtes en het personeel aan de opgelegde veiligheidsvoorwaarden voldoen voor de opgevangen kinderen. Dit is een noodzakelijke stap, maar het is goed om er nog even aan te herinneren!

Zal mijn kind blootstaan aan vervuilende stoffen?

We kennen almaar beter de risico’s van veel schijnbaar onschadelijke elementen uit ons dagelijks leven zoals hormoonverstoorders in plastic, vluchtige organische stoffen in meubilair, enz. Er bestaan zeker « groene » of « biologische » crèches, maar voorlopig zijn ze bij manier van spreken nog op één hand te tellen. Het zal dus aan u zijn om op dit soort dingen te letten!

Een crèche zonder (al te veel) vervuilende stoffen

Dingen zoals « alles plastic » of « alles nieuw » moet u mijden. Nieuwe meubels zullen veel meer vervuilende stoffen afgeven dan een ander, al gebruikt stuk. Maar het gaat verder dan dat. Huishoudelijke producten, de herkomst van het voedsel of de verluchting van de kamers, al die dingen zullen een invloed hebben op de vervuiling waaraan uw kind zal blootstaan. Stel de vraag en kijk rond!

Een crècheverantwoordelijke die alternatief denkt en voelt, zal bovendien eerder geneigd zijn om u in uw keuzes te steunen. Denk maar aan stoffen luiers, glazen flesjes, enz.

Artikel gepubliceerd door op 22/05/2013

Bronnen: Repères pour des pratiques d’accueil de qualité, ONE.

Vindt u het artikel interessant?