Een coloscopie bij hemorroïden: waarom?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 16/12/2008 - 00h00
-A +A

Als hemorroïden bloedingen veroorzaken, kan het aangewezen zijn om een coloscopie uit te voeren, als voorzorgsmaatregel. Waarom is dat zo en hoe verloopt het onderzoek?

PUB

Hemorroïden en kanker, wat is het verband?

Hemorroïden zijn een soort gelokaliseerde spataders ter hoogte van de anus. Uitgezet of geïrriteerd kunnen ze een pijnaanval veroorzaken. Ze kunnen ook aan de basis liggen van bloedingen zodat het min of meer belangrijk is dat men ze tijdig detecteert in de ontlasting. Hemorroïden ontaarden niet in kanker, maar darmkanker gaat soms gepaard met symptomen van hemorroïden en meer bepaald met bloed in de stoelgang.
Het is daarom dat in het geval van bloedingen en zelfs als de aanwezigheid van hemorroïden bevestigd werd, het vaak aangeraden is om een coloscopie uit te voeren als preventieve maatregel, voor de opsporing van een eventuele darmkanker.

De opsporing van colorectale kanker

De officiële aanbevelingen schrijven een hemoccult II test voor (onderzoek naar sporen van bloed in de ontlasting) om de twee jaar vanaf de leeftijd van 50 jaar.
Maar opgelet, deze test heeft het voordeel heeft dat hij gemakkelijk kan worden uitgevoerd op grote schaal, maar hij spoort niet alle colorectale kankers op, om de eenvoudige reden dat niet alle colorectale kankers gepaard gaan met bloedingen. Dat is de reden waarom de coloscopie een referentieonderzoek is voor de diagnose van colorectale kanker. Een coloscopie wordt meestal voorgeschreven wanneer de Hemoccult II positief is, maar ook in twijfelgevallen, in het kader van een grondig onderzoek of bij risicopatiënten, zoals bijvoorbeeld bij familiale antecedenten of sommige voorbeschikkende aandoeningen.
Een andere frequente indicatie voor coloscopie is de aanwezigheid van hemorroïden die gepaard gaan met bloedingen. Dit onderzoek laat toe kanker als oorzaak van de bloedingen uit te sluiten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 16/12/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hemorroïden: er bestaan oplossingen Gepubliceerd op 03/05/2017 - 17h17

Hemorroïden of aambeien zijn plaatselijke verwijdingen van de aders aan de anus. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn op een vervelende plaats en soms ook van bloedingen. Alvorens chirurgische oplossingen te overwegen, kunnen sommige maatregelen, waaro...

Aambeien: blijf er niet mee zitten! Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h01

Aambeien zijn eigenlijk spataders (abnormale en blijvende verwijdingen van de aders), maar dan specifiek in de streek rond de anus. Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen zeer hinderlijk en pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedingen. Aambei...

Ontlasting: hoe vaak is ideaal? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Een evenwichtige transit is belangrijk, dat weten we allemaal. Al was het maar voor ons comfort. Maar wat moeten we verstaan onder evenwichtige transit? Wat is de 'norm' voor het aantal keren dat we naar het toilet moeten?

Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h34

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog...

Meer artikels