• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Een coloscopie bij hemorroïden: waarom?

Een coloscopie bij hemorroïden: waarom?Als hemorroïden bloedingen veroorzaken, kan het aangewezen zijn om een coloscopie uit te voeren, als voorzorgsmaatregel. Waarom is dat zo en hoe verloopt het onderzoek?

Hemorroïden en kanker, wat is het verband?

Hemorroïden zijn een soort gelokaliseerde spataders ter hoogte van de anus. Uitgezet of geïrriteerd kunnen ze een pijnaanval veroorzaken. Ze kunnen ook aan de basis liggen van bloedingen zodat het min of meer belangrijk is dat men ze tijdig detecteert in de ontlasting. Hemorroïden ontaarden niet in kanker, maar darmkanker gaat soms gepaard met symptomen van hemorroïden en meer bepaald met bloed in de stoelgang.
Het is daarom dat in het geval van bloedingen en zelfs als de aanwezigheid van hemorroïden bevestigd werd, het vaak aangeraden is om een coloscopie uit te voeren als preventieve maatregel, voor de opsporing van een eventuele darmkanker.

De opsporing van colorectale kanker

De officiële aanbevelingen schrijven een hemoccult II test voor (onderzoek naar sporen van bloed in de ontlasting) om de twee jaar vanaf de leeftijd van 50 jaar.
Maar opgelet, deze test heeft het voordeel heeft dat hij gemakkelijk kan worden uitgevoerd op grote schaal, maar hij spoort niet alle colorectale kankers op, om de eenvoudige reden dat niet alle colorectale kankers gepaard gaan met bloedingen. Dat is de reden waarom de coloscopie een referentieonderzoek is voor de diagnose van colorectale kanker. Een coloscopie wordt meestal voorgeschreven wanneer de Hemoccult II positief is, maar ook in twijfelgevallen, in het kader van een grondig onderzoek of bij risicopatiënten, zoals bijvoorbeeld bij familiale antecedenten of sommige voorbeschikkende aandoeningen.
Een andere frequente indicatie voor coloscopie is de aanwezigheid van hemorroïden die gepaard gaan met bloedingen. Dit onderzoek laat toe kanker als oorzaak van de bloedingen uit te sluiten.

Artikel gepubliceerd door op 16/12/2008

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden