Een cocktail komt overeen met een hamburger

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 05/11/2014 - 09h50
-A +A

Wist u dat een cocktail drinken u evenveel calorieën oplevert als het eten van een hamburger bij het aperitief? Een glas wijn bij het middagmaal komt dan weer overeen met een donut.

PUB

Alcohol en calorieën: sprekende overeenkomsten

Een belangrijk weetje: als u op uw lijn let, doet elk alcoholhoudend drankje dat u verbruikt meteen al uw inspanningen teniet.

De Britse Royal Society for Public Health wijst erop dat een cocktail qua aantal calorieën overeenkomt met het eten van een hamburger als borrelhapje. Een glas wijn bij het middageten maakt dan weer even dik als een donut.

Alcohol en calorieën: de cijfers

Belangrijk om te weten: 1 gram alcohol bevat 7 calorieën. Ter vergelijking: 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën en 1 gram vetstof  9 calorieën. Volwassenen die regelmatig een glas drinken, halen zo 10 % van hun dagelijkse calorie-inname uit alcohol.

  • Een pintje bier: 180 calorieën, dat is evenveel als een bakje van 90 aardbeien of een stuk chocoladetaart.
  • Een glas wijn: 180 calorieën, dat is evenveel als een donut.
  • Een cocktail: 450 calorieën, dat is evenveel als een hamburger.

Onthoud concreet dat ook alcohol een rol speelt in de toename van obesitas. Daarom pleiten de Britse gezondheidsinstanties ervoor om op alcoholhoudende dranken een label aan te brengen met de caloriewaarde. Uit de resultaten van een kleine test die in een pub werd gedaan, blijkt dat mensen die op de hoogte zijn van de voedingswaarde van dranken uiteindelijk 400 calorieën minder verbruiken dan de anderen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 05/11/2014 - 09h50

Francetvinfo, 31 octobre 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Weet u wat u drinkt? Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h34

Water, fruitsap, koolzuurhoudende dranken, sterkedrank, bier… Hoe bepaalt u uw keuze wanneer u zich in de dranken afdeling van uw supermarkt bevindt? Met of zonder suiker? Met of zonder alcohol? Kent u het verschil tussen alle dranken die aangeboden...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Meer artikels