Een cholesterolgen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

Een Frans team ontdekte onlangs een gen dat verantwoordelijk is voor een teveel aan cholesterol. Een foutje in dat gen zou verantwoordelijk zijn voor familiale geschiedenissen van te hoge cholesterolgehaltes.

PUB

Cholesterol wordt geproduceerd door het organisme, in de lever, maar hij wordt ook deels aangebracht door onze voeding. Net zoals diabetes, hypertensie en tabaksgebruik, is een te hoog cholesterolgehalte, gekoppeld aan een genetische voorbestemdheid of een voeding die te veel verzadigde vetten bevat, een risicofactor voor aderverkalking. Deze aandoening vertaalt zich in de vorming van atheroomplaatjes in de bloedvaten, waardoor deze kunnen dichtslibben, wat in het hart tot een hartinfarct kan leiden.Leren hoe cholesterol werkt, is dus heel belangrijk.Wat dat betreft, slaagde een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Catherine Boileau van Inserm er onlangs in een gen te identificeren dat PCSK9 werd gedoopt en instaat voor de synthese van een tot dan onbekend enzym dat het cholesterolgehalte in het bloed regelt. Een mutatie van dit gen is verantwoordelijk voor familiale geschiedenissen van een te hoog cholesterolgehalte.Deze ontdekking zou belangrijke gevolgen kunnen hebben in de preventie van hartinfarcten. Alle nieuwe gegevens betreffende de biologische mechanismen van cholesterol leveren immers nieuwe therapeutische doelgroepen op in de preventie van aderverkalking. Vroeger werd voor deze erfelijke aandoeningen rekening gehouden met slechts twee genen, die er door hun ontdekking voor hadden gezorgd dat er een klasse van geneesmiddelen kon worden ontwikkeld die we nu allemaal kennen: statines.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2003 - 00h00 Communiqué van dr. Catherine Boileau, Inserm Unité 383 "Génétique, chromosomes et cancers" (Genetica, chromosomen en kanker), Hôpital Necker, Parijs, 5 mei 2003. Snellere publicatie on line, Nature Genetics, 5 mei 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het cholesterolverlagend dieet herzien Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h14

Hebt u te veel cholesterol ? De eerste stap die u op het vlak van voeding moet zetten, is een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar dat dieet zou voortaan wel eens minder strikt of beperkend kunnen zijn dan voorheen. Centraal in dat dieet stond he...

Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Co-enzym Q10: bron van jeugd? Geüpdatet op 17/06/2013 - 10h24

Het co-enzym Q10 wordt in de cosmetica-industrie gebruikt om veroudering tegen te gaan, maar het is vooral belangrijk voor onze cellen. Het levert ze namelijk 95 % van hun energie. De stof zou ook nog tal van andere gezondheidvoordelen hebben. Dit an...

Meer artikels