Een beter zelfbeeld door sport

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2016 - 17h14
-A +A

 

Aan sport doen verbetert het beeld dat we van ons lichaam hebben... ook als ons lichaam niet verandert! 

PUB

Sport: het feit alleen al!

Iedereen weet het onderhand wel: wie regelmatig aan sport doet, is over het algemeen slanker en gezonder dan wie geen sport doet. Maar veel minder bekend is dat mensen die sporten een beter zelfbeeld hebben... en dat ongeacht wat de reële impact is van die sportbeoefening op hun lichaam. Actieve mensen vinden hun lichaam met andere woorden slanker en mooier, ook als het niet of amper verandert.

Sport, zelfvertrouwen, perceptie en feiten

Dat zijn althans de resultaten van een studie (1) die werd in 2009 verricht. Beide onderzoeksters hebben de resultaten van 57 publicaties gebundeld en geanalyseerd. Ze hebben daarbij ontdekt dat het type sport, de duur en de intensiteit van de inspanning geen invloed hebben op de manier waarop de positieve effecten worden ervaren. Of we dus een kwartier fietsen of twee uur aan spiertraining doen, het resultaat is hetzelfde. We zullen ons sterker, gespierder, slanker en/of dynamischer voelen, los van de objectieve veranderingen in ons lichaam.

Maar het aantal keren dat we per week sporten beïnvloedt onze perceptie wel. Als we vier keer per week aan sport doen, zullen we ons beter in ons vel voelen dan wanneer we maar één keer sporten.

 

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 30/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/10/2016 - 17h14

(1) Anna Campbell en Heather A. Hausenblas, Effects of exercice interventions on body image: a meta-analysis. Journal of Health Psychology, september 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels