Een beetje suiker, mijn hartje?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Een snoepje weigeren, dat doe je niet... Maar om in vorm te blijven, vooral na een hartprobleem, moet je goed weten wat suiker is en daar weldoordacht mee omgaan.

Suiker mag, maar met mate!

Suiker is de basis voor onze energie en onze hersenen hebben er heel veel nodig: we moeten er dus genoeg van innemen. Maar niet te veel... Niet-gebruikte suiker draagt bij tot de vorming van vet en wordt zo medeverantwoordelijk voor overgewicht of obesitas, die slecht zijn voor het hart.Suiker kan dus tegelijk goed en slecht zijn. In realiteit doen er enkele verkeerde opvattingen de ronde die we moeten kennen om de aangename kant van gesuikerde spijzen te kunnen behouden.

De meeste overtollige suikers halen we uit drank

De meeste mensen denken dat suiker voornamelijk uit snoepgoed komt en gaan in het bijzonder oppassen voor chocolade, snoepjes, jam en taarten... Nochtans komt het grootste deel van de overtollige suiker die we verbruiken, bijna 80%, uit drank:

  • alcohol: dat is aan de basis suiker en wordt in het organisme opnieuw omgezet in suiker. Matig gebruik kan goed zijn voor 5% van de dagelijkse calorieën... Vermenigvuldigd met 300 dagen per jaar maakt dat heel wat calorieën. Bij wie iets meer of zelfs veel drinkt, kan dat meer dan 10% van de dagelijkse calorieën worden. Dat verklaart dus heel wat buikjes bij mannen...
  • vruchtensappen, ook het glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt: niets anders dan geconcentreerde suiker. Neem liever een stuk fruit, bijvoorbeeld een vers geperste sinaasappel, in plaats van een goed glas vruchtensap. Op lange termijn scheelt dat heel wat calorieën...
  • frisdranken, cola, limonade enz.: ook dat is geconcentreerde suiker. Kies liever voor frisdranken zonder suiker.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nieuwe zoetstoffen of light nieuwe stijl Gepubliceerd op 01/05/2014 - 17h48

Frisdranken, koekjes, chocolade, jam... De lightproducten veroveren almaar meer de rekken van de grootwarenhuizen. Naast de grote bekende namen, met op kop aspartaam, dienen zich nu ook enkele nieuwigheden aan.

Suiker of vet: wat is de grootste dikmaker? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h23

Vet en suiker krijgen om beurten de schuld van de stijging van het aantal gevallen van overgewicht en obesitas. Ons vet- en suikerverbruik is de voorbije decennia ook sterk gestegen… Wat moeten we weten over suikers en vetzuren? Welke van beide scoor...

Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Meer artikels