• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Een bacterie die maagzweren veroorzaakt

Een bacterie die maagzweren veroorzaakt

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt.

Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar knokken. Tot dan toe was een maagzweer immers dé psychosomatische ziekte bij uitstek…

Een bacterie die de maag aanvreet

De jaren 80 waren zowat de "glorietijd" van de psychosomatische ziekten. Alle mogelijke klachten werden toegeschreven aan stress: maagzweren, astma, allergieën, eczeem, migraine, darmklachten (constipatie of diarree, naargelang) enz.

De behandeling van een maagzweer was een echte kruisweg: een zuurremmend dieet, maagbeschermende middelen en desnoods zelfs chirurgie, waarbij een groot stuk maag werd weggenomen. Maagbloedingen waren courant, en de patiënten kwamen vaak op de spoedgevallendienst terecht. Kortom, de maag werd zowat gedicteerd door de psyche…

In 1983 ontdekken twee Australiërs, Barry Marshall en Robin Warren, een bacterie die volgens hen maagzweren en gastritis (maagontsteking) veroorzaakt. Hun uitleg klinkt echter te eenvoudig en niemand gelooft hen. Pas zo'n tien jaar later worden hun studies bevestigd door andere wetenschappers. En wat blijkt? Dat maagzweren inderdaad veroorzaakt worden door een bacterie en dat ze genezen kunnen worden met antibiotica!

De tweede belangrijkste oorzaak van kanker ter wereld

Een infectie met Helicobacter pylori is één van de meest verspreide chronische infecties ter wereld: 20 tot 90 % van alle volwassen individuen is besmet, afhankelijk van het land. De infectie komt vaker voor in de ontwikkelingslanden (80 tot 90 %) dan in de industrielanden (25 tot 30 %). Ze ontstaat in de kindertijd, via orale besmetting, maar blijft gelukkig in de meeste gevallen zonder gevolg.

De bacterie mag dan al vaak "sluipend" zijn, als ze een chronische maagslijmvliesontsteking veroorzaakt, veroorzaakt ze niet alleen gastritis of een maagzweer, maar op de duur ook maagkanker. Het gaat hier om de tweede belangrijkste kankeroorzaak ter wereld (600.000 nieuwe gevallen per jaar) en de belangrijkste in de ontwikkelingslanden.

Een infectie met Helicobacter pylori wordt meestal opgespoord met een maagbiopt via een endoscopie (uitgevoerd door de gastro-enteroloog). Er bestaan echter nog andere methoden: een Helicobacter pylori-serologie via een bloedanalyse, een stoelgangonderzoek (waarin dan antigenen van de bacterie worden opgespoord) of een zogenaamde 13C-ureum ademtest. Methoden zijn er dus genoeg!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/10/2014
Origineel artikel geschreven door op 01/11/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

De psychosomatische ziekten

 • We kennen allemaal minstens één persoon die van de arts te horen kreeg dat het 'psychosomatisch' was, en dat ondanks ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating