• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ecstasy: onherstelbare schade!

Ecstasy: onherstelbare schade!Volgens de neuroloog George Ricaurte veroorzaakt occasionele inname van ecstasy belangrijke schade door vernietiging van 40% van de dopaminerge neuronen. Die bevinden zich met name in het gedeelte van de hersenen dat is aangetast bij de ziekte van Parkinson.

Meerdere studies zetten de catastrofale effecten van ecstasy in de verf. Ecstasy veroorzaakt hyperthermie, hepatitis en hartafwijkingen die ernstig en dodelijk kunnen zijn, en veroorzaakt op lange termijn ook neurologische aandoeningen met aantasting van de serotoninerge en dopaminerge systemen. Het serotoninerge systeem bijv. speelt een belangrijke rol bij stemmingsstoornissen. Dat verklaart waarom sommige gebruikers depressief worden. Wat het dopaminerge systeem betreft, zijn de resultaten van de studie van Dr. George Recaurte bijzonder onrustwekkend.Ecstasy werd toegediend aan apen zoals het in werkelijkheid wordt genomen, d.w.z. 2 tot 3 doses met enkele uren interval, zoals op een rave party. Bij onderzoek van de hersenen van de apen die het overleefd hebben, nemen de wetenschappers letsels waar die lijken op de eerste ziekteverschijnselen van de ziekte van Parkinson. Meer dan 40% van de dopaminerge neuronen in het striatum is vernietigd. De eerste motorische stoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson treden ook op als 70 tot 80% van die neuronen vernietigd is.

“Ecstasy, smeerlapperij”

De studie bevestigt dat ecstasy neurotoxisch is.Ecstasy kan ernstige hersenletsels veroorzaken en die letsels kunnen de kans op ontwikkeling van de ziekte van Parkinson verhogen.
Ecstasy of MDMA (3, 4 methyleen-dioxymethamfetamine) heeft een onmiddellijk euforiserend effect en veroorzaakt een gevoel van intimiteit, intens genoegen en onvermoeibaarheid, soms met episoden van depressie. Maar omdat ecstasy nog niet zo lang bestaat, zijn de effecten van ecstasy op lange termijn nog niet bekend.
Volgens de statistieken van de politie is het gebruik van ecstasy tussen 1998 en 1999 met 40% gestegen. Daadoor is ecstasy de op één na meest gebruikte illegale drug, na cannabis.

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2002

Bronnen: Georges A. Ricaurte et al. Science, 27 september 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden