• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Ebola in België: moeten we vrezen voor een epidemie?

Ebola in België: moeten we vrezen voor een epidemie?

De ebola-epidemie zet haar opmars in Afrika voort.
Alles samen zijn er al 7.491 gevallen van besmetting en 3.439 doden in vijf Oost-Afrikaanse landen vastgesteld.
Ook buiten Afrika zijn er al een paar sporadische gevallen geregistreerd.

Wat zijn de risico’s op ebola in België?
Moeten we vrezen dat de epidemie ook in België uitbreekt?

Hoe is het tot de huidige situatie met ebola gekomen?

De oorzaak is een gebrek aan middelen in de landen waar het virus nu woedt. De huidige omvang van de epidemie en de dodelijkheid van het virus in de vijf Oost-Afrikaanse landen - Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria - is te verklaren door een gebrekkige hygiëne, het niet isoleren van patiënten die besmet zijn met ebola, het gebrek aan materiaal voor de diagnose en behandeling en de algemeen zwakke gezondheidszorg.

Ebola-epidemie: wat zijn de risico’s op verspreiding naar Europa, meer bepaald naar België?

Het risico is klein dat het virus ook in Europa toeslaat, maar het is niet helemaal onbestaande. Het is al in Spanje gebeurd (daar raakte een verpleegster besmet tijdens het verzorgen van een patiënt die uit Afrika was overgebracht) en in de Verenigde Staten (bij iemand die uit Afrika is teruggekeerd).

In België zijn er nog geen gevallen vastgesteld. Maar het is niet uit te sluiten dat iemand die terugkeert uit een land waar de epidemie heerst en die met de ziekte besmet is voorbij de douanecontrole geraakt.

Artikel gepubliceerd door op 20/10/2014

Bronnen: Interview du Dr Jean-Baptiste Stern, Président du CLIN (Comité de lutte contre les infections nosocomiales), Institut Mutualiste Montsouris, Paris. N Engl J Med, 371;13 nejm.org, september 25, 2014, http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMp1409858. InVS, Point Epidémio, semaine 40 (du 29/09 au 05/10/2014), http://www.invs.sante.fr/Dossiers-thematiques/Maladies-infectieuses/Fievre-hemorragique-virale-FHV-a-virus-Ebola.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten