Ebola: behandelingen dringend nodig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/09/2014 - 09h33
-A +A

De ebolaepidemie in Oost- en West-Afrika raakt maar niet ingedijkt. Het blijft nog altijd wachten op een efficiënte behandeling. We bekijken de bestaande behandelingen en de vooruitzichten.

PUB

Welke behandelingen zijn er voor het ebolavirus?

Ebola is een heel gevaarlijk virus.

Momenteel bestaat er geen specifieke behandeling voor.

Naar schatting 50 tot 70 % van de slachtoffers overlijdt aan de infectie. Dat zijn zware en heel sombere cijfers, maar het betekent ook dat genezing (zonder specifieke behandeling) mogelijk is. De aanpak die op dit moment gevolgd wordt, is afzondering, rehydratatie, bloedtransfusie en intensieve zorg van de zieke. Tegelijk zijn onderzoekers op zoek naar een aangepaste behandeling:

  • Er zijn al experimenten gedaan, zoals met het serum ZMapp. Na de positieve resultaten bij apen worden nu tests op mensen uitgevoerd. Het middel is al bij verschillende zieken geïnjecteerd, een aantal ervan is ook genezen.
  • Een behandeling die gebruikt wordt tegen het griepvirus is ook op het ebolavirus getest bij muizen. Er worden nu ook tests op mensen gepland.
  • Er wordt ook gewerkt aan vaccins. Momenteel worden ze klinisch getest.

Noodbehandelingen ontwikkelen om de epidemie een halt toe te roepen

Omdat de situatie zo dramatisch is, hebben experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) tijdens een bijeenkomst in Genève op vier september maatregelen getroffen voor de strijd tegen ebola. Er zijn acht behandelingen geselecteerd en twee experimentele vaccins die zo snel mogelijk ontwikkeld moeten worden.

De bedoeling van de bijeenkomst was om uitzonderlijke maatregelen te treffen waardoor de klinische proeven in een versneld tempo kunnen uitgevoerd worden en er voor het eind van het jaar een of meerdere middelen voor algemeen gebruik beschikbaar zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/09/2014 - 09h33

OMS, http://www.who.int/fr/, 4-5 septembre 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vogelpest: waar gaan we naartoe? Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Op 6 februari is de balans ronduit alarmerend: de vogelpest (ook wel vogelgriep genoemd) heeft in Azië achttien dodelijke slachtoffers gemaakt (dertien in Vietnam, vijf in Thailand), en miljoenen kippen zijn ondertussen geslacht.

Offensief tegen hepatitis C Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

Meer artikels