• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Dysfagie, een symptoom, een klacht

Dysfagie, een symptoom, een klacht
Dysfagie (moeilijk kunnen slikken) is een banaal maar verontrustend symptoom, vooral als het gepaard gaat met gewichtsverlies. Men denkt dan dadelijk aan slokdarmkanker, maar ook een gewone langdurige zure reflux (terugvloeien van zuur) kan dysfagie veroorzaken. Bij de minste twijfel, vooral als u rookt en alcohol drinkt, laat u voor alle zekerheid een oesofagogastroscopie (kijkonderzoek van de slokdarm en de maag) uitvoeren.

Welke zijn de oorzaken?Dysfagie is geen ziekte, maar een symptoom. Dysfagie is hinder bij het slikken of een probleem bij het inslikken van vast of vloeibaar voedsel. Dysfagie wijst op een probleem van de slokdarm, het eerste gedeelte van het spijsverteringskanaal. De slokdarm begint aan de achterkant van de tong en eindigt in de maag, kort voorbij het middenrif (of diafragma). De hinder kan van mechanische (obstakel) of functionele aard (slechte progressie door slechte werking of verlamming [paralyse] van de slokdarmspieren) zijn. Meestal is de oorzaak van mechanische aard. Het obstakel kan een tumor zijn, meestal een kankergezwel, of een vernauwing van de diameter van de slokdarm door acute (bijv. inname van een toxische stof) of chronische prikkeling (langdurige terugvloei van zuur vanuit de maag). Functionele oorzaken komen zelden voor, behalve gewone spasmen of krampen van de slokdarm ten gevolge van stress of het inslikken van een te grote brok voedsel. De belangrijkste functionele oorzaak is "megalo-oesophagus", een functionele slokdarmaandoening die gepaard gaat met uitzetting van de slokdarm, met onbekende oorzaak.

Praktische tips

Echte dysfagie kan te wijten zijn aan slokdarmkanker en dat is dan ook de kern van het probleem. Slokdarmkanker treedt vooral op bij personen die veel roken en alcohol drinken. De dysfagie gaat over het algemeen gepaard met gewichtsverlies, maar men moet niet wachten met een arts te raadplegen tot men vermagerd is, vooral als de dysfagie vaak terugkeert. Het is beter een fibroscopie te laten uitvoeren voor een banaal iets (een gewoon zenuwspasme) dan een kanker te laten evolueren.

Wanneer raadplegen?

Een eenmalige dysfagie is zelden ernstig en zelfs als dat gepaard gaat met braken, moet de arts daarom nog niet worden geraadpleegd. Misschien hebt u een voedingsmiddel met een slechte smaak of een onvoldoende gekauwd stuk voedsel ingeslikt. Maar als de slikproblemen vaak terugkeren bij een patiënt die vermagert of veel alcohol drinkt of rookt, moet een arts worden geraadpleegd. Dysfagie kan ook tot uiting komen in een pijn bij de passage van het voedsel. Ook dit symptoom is zeer belangrijk.

Artikel gepubliceerd door op 06/08/2002

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Maag, Darmen, Lever

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de shaye89
Door shaye89 12/07/14 - 02.53
Hey, Vorige week heb ik een maag-darminfectie opgelopen waardoor ik van vrijdag tot dinsdag problemen had met buikloop/diarree. Na aanraden van de huisarts heb ik toen imodium ingenomen en 1 dag ...

Uw interactief gedeelte over Spijsverteringsaandoeningen

Neem deel aan de meest recente discussies