PUBLICITÉ

Duurzaam vermageren: het recept van dr. Frédéric Saldmann in tien tips

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 14h40
-A +A

Tien eenvoudige, efficiënte, maar miskende vermageringstips. Ziet u ze zitten?


PUB

Beter dan al die diëten

Er komen altijd maar nieuwe diëten bij en de markt van de - al dan niet succesvolle - vermageringspillen blijft maar groeien. Toch blijft obesitas een plaag die almaar verder uitdijt en onze gezondheid op het spel zet (cardiovasculaire ziektes, diabetes, rugpijn, knieklachten, fysiek onbehagen, laag zelfbeeld, enz.). De WGO schat het aantal mensen met overgewicht en obesitas wereldwijd op 1,4 miljard. Dat zou betekenen dat twee op de tien mensen zwaarlijvig zijn.

Volgens een boek van cardioloog en voedingsdeskundige Fredérick Saldmann - in Frankrijk verkoopt het als zoete broodjes - is « de beste manier om te vermageren: op je voeding letten en toch plezier blijven beleven aan het eten». Wat geeft dat in de praktijk?

Minder eten door gebruik te maken van “prettige” hongerstillers

100% pure chocolade breekt de honger
100% pure chocolade doet de eetlust overgaan. Dat effect heeft te maken met de daling van ghreline, het hormoon dat zoals bekend de eetlust opwekt. Chocolade kan ook helpen door zijn stress verminderende werking die de eetprikkels meer onderdrukt.

Concreet
Als u uw maag voelt knorren, eet dan meteen 2 tot 4 blokjes pure chocolade en zeg uzelf gewoon dat het mag, dat u zich mag laten gaan. Dat geeft een onmiddellijk resultaat: de drang om te eten stopt bruusk. Let wel: hier is geen plaats voor compromissen. Het moet wel degelijk 100% pure chocolade zijn. 85% of zelfs 90% pure chocolade heeft niet hetzelfde effect.

Doe wat saffraan in uw gerechten
Saffraan is een natuurlijke hongerstiller. Het kruid vergroot het verzadigingsgevoel aanzienlijk en gaat ongecontroleerd eetgedrag en de hang naar eetwaren die tot overgewicht leiden tegen.

Concreet
Kruid al uw dagelijkse bereidingen met saffraan: deegwaren, rijst, groenten, vlees, vis. Saffraan is een neutraal kruid. Het verandert de smaak van uw gerechten dus niet. Integendeel, het doet die zelfs beter uitkomen. En het zorgt nog voor een fleurige toets. 

Drink water voor de maaltijd
Water is essentieel om genoeg vocht binnen te krijgen en plots opkomende vermoeidheid te voorkomen. Maar het kan ook helpen als ‘eetlustregelaar’.

Concreet
Drink voor het eten systematisch twee grote glazen water en drink ook tijdens de maaltijd. Denk er ook aan om water te drinken voor een aperitief. Zo kunt u uw trek in de hapjes wat meer onder controle houden.

Las tijdens de maaltijd een pauze in van vijf minuten
Als u tijdens het eten even pauzeert, geeft u uzelf de kans om het verzadigingsgevoel te voelen opkomen.

Concreet
Maak er een gewoonte van om vijf minuten te rusten tijdens het eten. Dat kan halverwege een schotel zijn, maar ook tussen twee schotels, voor u nog eens bijneemt of voor u beslist een dessert te nemen. Hoe langer u wacht, hoe beter u door het verzadigingsgevoel uw eetlust onder controle krijgt.

Eet eiwitten
Eiwitten bevatten niet veel calorieën, maar ze zijn wel heel voedzaam. Ze geven een verzadigingsgevoel dat verschillende uren aanhoudt. Als we ze binnenkrijgen, gaat er een eetlustremmend signaal naar de centra in onze hersenen die de eetlust regelen. Eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, eieren, melkproducten, peulvruchten, graangewassen, enz. Maar de ster onder de hongerstillers is het wit van eieren. Het bevat amper 44 calorieën per 100 g, geen vet en geen cholesterol.

Concreet
U kunt het wit van eieren op verschillende manieren eten: het wit van een hardgekookt ei (zonder de dooier), omelet van eiwit, een roerei van eiwit, eiwit vermengd met verse tuinkruiden, met tomaten, enz. Denk er eventueel ook aan om voor een aperitief eiwit te eten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/06/2013 - 14h40 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/06/2013 - 14h40

Dr Frédéric Saldmann, « Le meilleur médicament, c’est vous », Uitgeverij Albin Michel, 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ