DSM V: Hebben we allemaal last van psychische aandoeningen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
-A +A

PUB

Maar dan lijdt iedereen wel aan een psychiatrische stoornis?

Dat is inderdaad de kritiek in de commentaren op het DSM V.

Veel gedragsvormen en reacties die thuishoren in een heel gewoon en normaal leven kunnen nu ineens in aanmerking komen voor een diagnose en dus potentieel ook voor een behandeling met geneesmiddelen.

Waakzaamheid, maar geen angst
Maar we moeten het gevaar van het DSM V nu ook weer niet overdrijven. Het is en blijft een handleiding, geen dictaat. De artsen blijven vrij om voor te schrijven wat zij nodig achten. Veel artsen hebben trouwens al negatief gereageerd op de excessen in de nieuwe versie. Het is hoe dan ook nuttig om op de hoogte te blijven van het debat, zeker als patiënt. Praat erover met uw arts, laat uw stem horen als u vindt dat u ten onrechte geneesmiddelen voorgeschreven krijgt. En denk erom: in kwesties van geestelijke gezondheidszorg is het niet alleen de dokter die u kan helpen. Regelmatig bewegen en voldoende slaap zijn heel belangrijk, met of zonder bijkomende behandeling. 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17

Allen Frances, « Saving Normal », mai 2013. Maia Szalavitz, Time, janvier 2103. Friedman, R.A., NEJM, mai 2012 (doi : 10.1056/NEJMp1201794)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB