• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Drukkousen: draag ze!

Drukkousen: draag ze!

Drukkousen zijn een goed middel tegen vaatlijden, een aandoening waaraan meer dan één derde van de bevolking lijdt.

Eén op de drie patiënten draagt ze echter niet, omdat ze niet comfortabel zitten of niet mooi ogen.

Laten we deze al te vaak verwaarloosde behandelingen even onder de loep nemen.

Opgelet: er zijn steunkousen en drukkousen

Steunkousen zijn louter preventief, drukkousen zijn therapeutisch.

Steunkousen werken ook alleen in op de oppervlakkige bloedvaten. Vandaar dat ze bijvoorbeeld aangeraden worden om zware benen te voorkomen.

Drukkousen verminderen de uitzetting van de aders en verhinderen dat het bloed naar de voeten stroomt. Ze oefenen druk uit op de benen, versnellen de veneuze terugstroom, verminderen de pijn, verlichten de benen en vertragen de evolutie van vaataandoeningen.

 

U moet drukkousen wel dragen natuurlijk!

Drukkousen worden nog altijd weinig gedragen, ook al zijn er nieuwe stoffen ontwikkeld en zijn ze esthetischer dan vroeger.

Heel wat mensen verdragen ze niet. Dat is zeker het geval als ze niet aangepast zijn aan de benen van de patiënt. Want we hebben niet allemaal dezelfde morfologie!

Kousen waarvan de degressieve druk van de voet naar de dij te sterk is, dreigen een kneveleffect te geven en de symptomen nog te verergeren.

Vandaar dat het belangrijk is om uw tijd te nemen en de juiste keuze te maken. Drukkousen moet u rustig kunnen passen, in de apotheek of in speciaalzaken. In het begin kunnen ze last veroorzaken, maar als u een geschikt model gevonden hebt, moeten ze zeker verlichting en comfort bieden.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/01/2013
Origineel artikel geschreven door op 03/08/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden