Droge mond: ziekte of ongemak?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/03/2006 - 00h00
-A +A

Een droge mond (in medische kringen ook wel xerostomie genoemd) is een vaak voorkomend symptoom dat een kwart van de bevolking treft. De vraag is of dit gewoon een ongemak is of het resultaat van een echte onderliggende ziekte.

PUB

Een droge mond kan de oorzaak zijn van heel wat problemen: bij gebrek aan speeksel (en we produceren 0,5 tot 1,5 liter speeksel per dag!) kan de mond candidiasis of cariës vertonen. Erger nog: het tandvlees kan worden aangevallen waardoor de kaakbeenderen in mindere of meerdere mate worden aangetast. Deze complicaties zijn ernstig omdat ze een normaal leven in de weg staan, wat op zijn beurt nog ernstigere complicaties veroorzaakt, zoals cardiovasculaire aandoeningen of diabetes en bij oudere personen zelfs echte ondervoeding. Een klein probleem met grote gevolgen: als u vindt dat u een te droge mond hebt, loont het de moeite hier met uw huisarts over te praten.

Hoe kunt u nagaan of u een abnormaal droge mond hebt?

Om dat na te gaan, kunt u zichzelf vier vragen stellen:

  • hebt u een droge mond als u eet of praat?
  • drinkt u om droge voedingsmiddelen te kunnen doorslikken?
  • hebt u problemen om bepaalde gerechten in te slikken?
  • hebt u al langer dan drie maanden het gevoel dat u elke dag een droge mond hebt?
Indien uw antwoord op een of meerdere van deze vragen positief is, moet u een arts raadplegen.U kunt ook de test met het suikerklontje doen. Als u een klontje suiker (standaardgrootte nr. 4) onder uw tong legt, moet dat normaal gezien in minder dan 3 minuten helemaal weggesmolten zijn...

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van xerostomie?

De meest voorkomende oorzaak van een droge mond is het innemen van geneesmiddelen:

  • antidepressiva en andere producten die inwerken op het zenuwstelsel,
  • antihypertensiva,
  • geneesmiddelen tegen migraine,
  • geneesmiddelen tegen maagzweren,
  • enz.
De lijst is lang en bevat meer dan 500 geneesmiddelen!Als u bij uw arts langsgaat, kunt u dus beter een lijstje opmaken van alle geneesmiddelen die u op dat moment inneemt.Lokale oorzaken komen ook vaak voor en zijn heel dikwijls het gevolg van een slechte mond- en tandhygiëne. Minder kauwbewegingen omdat men een te zachte voeding eet, kan vooral bij bejaarden een oorzaak zijn. Ook een daling van de vochtinname kan een rol spelen.Andere algemene oorzaken moeten worden opgespoord, zoals een neuropsychiatrische stoornis (depressie, angst), diabetes, hypothyroïdie, een immuunziekte (HIV, sarcoïdose, afstoting van transplantatie enz.), hematologische of renale oorzaken. Bij deze algemene oorzaken komt het vaak voor dat de uitdroging ook betrekking heeft op de ogen, de neus of de genitale slijmvliezen. Er bestaat ook een zeldzame oorzaak: het klassieke syndroom van Gougerot-Stögren dat in slechts 0,05% van de gevallen een rol speelt. Ten slotte is het ook zo dat er in één geval op vijf geen enkele oorzaak wordt gevonden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/03/2006 - 00h00 Le Quotidien du médecin van 20 februari 2006, nr. 7902.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Droge mond? Zeven tips! Gepubliceerd op 23/06/2015 - 13h37

Een droge mond is een symptoom waar iedereen mee te kampen kan krijgen, maar het treedt vaker op bij oudere mensen. Welke factoren maken dat er minder speeksel is, wat kan men er aan doen en wat zijn de risico's van het droge mond syndroom?

Droge mond: oorzaken en gevolgen Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h12

Wie onvoldoende speeksel produceert, heeft de eigenaardige indruk een droge mond te hebben. Dit gevoel kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Welke kunnen de oorzaken zijn van die droge mond ? En welke zijn de gevolgen?

Waarom heb ik droge ogen? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 16h29

Ogen die prikken, een gevoel alsof er zand onder het ooglid zit, een wazig zicht… Veel mensen hebben al last gehad van droge ogen en dat is een onaangename ervaring. Wat zijn de oorzaken? Hoe is het probleem te behandelen? Tekst en uitleg over droge...

Hulpmiddeltjes tegen slechte adem Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h59

Er zijn tientallen mogelijke oorzaken voor een slechte adem. Gelukkig bestaan er ook heel veel en vaak ook heel eenvoudige middeltjes om ervan af te raken.

Meer artikels