• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Droge mond: ziekte of ongemak?

Droge mond: ziekte of ongemak?Een droge mond (in medische kringen ook wel xerostomie genoemd) is een vaak voorkomend symptoom dat een kwart van de bevolking treft. De vraag is of dit gewoon een ongemak is of het resultaat van een echte onderliggende ziekte.

Een droge mond kan de oorzaak zijn van heel wat problemen: bij gebrek aan speeksel (en we produceren 0,5 tot 1,5 liter speeksel per dag!) kan de mond candidiasis of cariës vertonen. Erger nog: het tandvlees kan worden aangevallen waardoor de kaakbeenderen in mindere of meerdere mate worden aangetast. Deze complicaties zijn ernstig omdat ze een normaal leven in de weg staan, wat op zijn beurt nog ernstigere complicaties veroorzaakt, zoals cardiovasculaire aandoeningen of diabetes en bij oudere personen zelfs echte ondervoeding. Een klein probleem met grote gevolgen: als u vindt dat u een te droge mond hebt, loont het de moeite hier met uw huisarts over te praten.

Hoe kunt u nagaan of u een abnormaal droge mond hebt?

Om dat na te gaan, kunt u zichzelf vier vragen stellen:

 • hebt u een droge mond als u eet of praat?
 • drinkt u om droge voedingsmiddelen te kunnen doorslikken?
 • hebt u problemen om bepaalde gerechten in te slikken?
 • hebt u al langer dan drie maanden het gevoel dat u elke dag een droge mond hebt?
Indien uw antwoord op een of meerdere van deze vragen positief is, moet u een arts raadplegen.U kunt ook de test met het suikerklontje doen. Als u een klontje suiker (standaardgrootte nr. 4) onder uw tong legt, moet dat normaal gezien in minder dan 3 minuten helemaal weggesmolten zijn...

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van xerostomie?

De meest voorkomende oorzaak van een droge mond is het innemen van geneesmiddelen:

De lijst is lang en bevat meer dan 500 geneesmiddelen!Als u bij uw arts langsgaat, kunt u dus beter een lijstje opmaken van alle geneesmiddelen die u op dat moment inneemt.Lokale oorzaken komen ook vaak voor en zijn heel dikwijls het gevolg van een slechte mond- en tandhygiëne. Minder kauwbewegingen omdat men een te zachte voeding eet, kan vooral bij bejaarden een oorzaak zijn. Ook een daling van de vochtinname kan een rol spelen.Andere algemene oorzaken moeten worden opgespoord, zoals een neuropsychiatrische stoornis (depressie, angst), diabetes, hypothyroïdie, een immuunziekte (HIV, sarcoïdose, afstoting van transplantatie enz.), hematologische of renale oorzaken. Bij deze algemene oorzaken komt het vaak voor dat de uitdroging ook betrekking heeft op de ogen, de neus of de genitale slijmvliezen. Er bestaat ook een zeldzame oorzaak: het klassieke syndroom van Gougerot-Stögren dat in slechts 0,05% van de gevallen een rol speelt. Ten slotte is het ook zo dat er in één geval op vijf geen enkele oorzaak wordt gevonden.

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2006

Bronnen: Le Quotidien du médecin van 20 februari 2006, nr. 7902.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden