De godsdienst heeft zeven hoofdzonden in het leven geroepen: gulzigheid, wellust, afgunst, hoogmoed, luiheid, woede en hebzucht. Aan elk van deze gebreken (het woord 'zonde' is niet meer van deze tijd) zit wel een sympathiek kantje, behalve aan één....
Huilbuien, kuren, niet willen luisteren…
Welke ouder zit soms niet met de handen in zijn haar als zijn kind weer eens humeurig is?
Enkele pistes om de woedeaanvallen van uw kind beter te begrijpen en ermee te leren omgaan.

Ouders zoeken naar een nieuw opvoedingsmodel
Steeds meer jonge ouders trekken naar een psycholoog omdat ze de situatie thuis niet meer aankunnen. Zijn de kinderen nu zo veel lastiger dan vroeger? "Helemaal niet", vertelt Julie Artus, psycholoog en oudercoach. "Ouders drukken zich nu gewoon makkelijker uit en durven over hun problemen te praten."
De tijd dat er één vooraf vastgelegd opvoedingsmodel bestond, is namelijk voorbij. Vandaag bestaan er verschillende. Het is geen taboe meer dat mensen zoeken en nadenken over de manier waarop ze hun kinderen willen opvoeden.
Alleenstaande ouders hebben moeite om hun gezag te laten gelden
Als een vader of moeder met deze problemen bij Julie Artus op consultatie komt, probeert ze altijd eerst zicht te krijgen op de familiale context waarin het kind opgroeit. "Het valt niet te ontkennen: het groeiende aantal eenoudergezinnen speelt zeker een rol in het feit dat ouders moeite hebben om hun gezag te laten gelden." Verklaring hiervoor is gemakkelijk: in eenoudergezinnen moet de vader of de moeder op z’n eentje de rollen op zich nemen, die normaal gedeeld worden en afwisselend door de partners worden opgenomen.
Nu eens een luisterend oor bieden, dan weer gezag moeten tonen. Het is niet gemakkelijk om tegelijk te moeten kunnen luisteren en streng te zijn als een kind te ver gaat.
Julie Artus, psycholoog en trainer