• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Getuigenissen (0)

Drie vaak voorkomende zichtstoornissen bij ouderen

Drie vaak voorkomende zichtstoornissen bij ouderen

Het zicht van oudere personen blijft, ondanks de wetenschappelijke vooruitgang, belaagd door drie ziekten: cataract, macula degeneratie en glaucoom. Die drie aandoeningen moeten worden opgespoord en met zorg behandeld worden. Wij geven u alvast een aantal tips om ze beter te herkennen.

Cataract, MD et glaucoom zijn aandoeningen die eigen zijn aan het verouderen. Cataract kan worden verholpen dankzij chirurgie terwijl maculadegeneratie en glaucoom niet genezen kunnen worden maar wel vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Er zijn namelijk behandelingen die de evolutie van de ziekte kunnen afremmen of stoppen.

Cataract

Cataract is een natuurlijke veroudering van de lens die troebel wordt. Een progressieve daling van de zichtscherpte, wazig zicht en lichtverblinding zijn de belangrijkste symptomen van cataract.
In het begin wanneer de hinder licht is, volstaat het dragen van een bril. Maar wanneer het gezichtvermogen sterk achteruit gaat, kan alleen een chirurgische ingreep verlossing brengen voor cataract. Die hoog gespecialiseerde ingreep wordt vandaag vaak uitgevoerd. Bij de cataractingreep wordt de lens verbrijzeld door middel van een laser en wordt ze vervolgens vervangen door een kunstmatige lens.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Het is een ouderdomsaandoening van het netvlies, meer precies het centrale deel van het netvlies dat macula noemt. Die centrale regio is verantwoordelijk voor het fijn zicht. Het is daarom dat personen met MD grote hinder ondervinden met lezen of het herkennen van gezichten. Andere kenmerken van MD: een vervormd zicht met een golf van lijnen, centrale vlek, verzwakking van de kleuren, en een daling van de zichtscherpte.
Er is geen behandeling die MD kan genezen. Preventie is dan ook erg belangrijk. Die begint bij de opsporing van de ziekte (onderzoek van het oog, pijnloos onderzoek bij de oogarts vanaf de leeftijd van 55 jaar) gevolgd door een aanpak die de toestand stabiliseert en de evolutie afremt en soms het zicht kan verbeteren: voedingssupplementen met antioxydanten, coagulatie van de kleine bloedvaten (laser, geneesmiddelen).

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 31/08/2012
Origineel artikel geschreven door op 30/09/2008

Bronnen: 5e Wetenschappelijk Forum van de UNESCO, 'Longévité et qualité de vie: les dernières avancées scientifiques pour 'vieillir jeune'', tussenkomsten van de professoren Andrew Bird, Christophe Baudoin en José-Alain Sahel, 16 september 2008.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Aandoeningen die onze ogen bedreigen...

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Alles weten over dementie

 • In algemene termen kan dementie het beste worden omschreven als een ziekte waarin het gehele geestelijk functioneren ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating